SAOPĆENJE

SDP BiH: Pozivamo Zvizdića i Izetbegovića da zatraže od EK obustavu finansiranja Pelješkog mosta

Avaz.ba

23.4.2018

Nakon što su vlasti Republike Hrvatske zvanično potpisale ugovor o izgradnji Pelješkog mosta, krajnje je vrijeme da institucije BiH poduzmu sve mjere kako bi se spriječila izvjesna blokada pristupa BiH otvorenom moru, smatraju u SDP-u BiH.

- Pozivamo Predsjedništvo BiH i Vijeće ministara BiH da, bez odlaganja, zvanično zatraže od Evropske komisije da obustavi finansiranje ovog projekta, jer se očito radi o povredi suvereniteta BiH, koji se ne može i ne smije tolerirati. Također, tražimo od Bakira Izetbegovića i Denisa Zvizdića da bh. javnosti kažu koje pravne radnje misle poduzeti protiv jednostranih poteza vlasti Republike Hrvatske, kojima se narušava suverenitet BiH i njeni dugoročni interesi - navodi se u saopćenju SDP-a.

Dodaju da je krajnje vrijeme da vlasti BiH počnu povlačiti konkretne poteze s ciljem zaštite interesa naše zemlje. 

- Očigledno je da zvanični Zagreb ne pokazuje ni minimum volje da se o ovom pitanju s BiH postigne dogovor. Takvo ponašanje treba jasno prepoznati i prema njemu se još jasnije postaviti. Ukoliko Zvidić i Izetbegović to ne smiju ili ne znaju uraditi, neka se povuku sa svojih pozicija, jer interesi BiH ne smiju biti talac bilo čijeg kukavičluka ili nesposobnosti - poručili su iz Socijaldemokratske partije BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.