STAVOVI

Huskić: Za velike pare izlaze Dodiku ususret ponavljanjem onog što on želi čuti

E. Ma.

23.4.2018

Mnogo bure u javnosti izazvala je posjeta, kako je mediji nazivaju, najmoćnije žene Rusije, predsjednice Vijeća Federalne skupštine Ruske Federacije Valentine Matvijenko (Matviyenko).

Naročito nakon njenih riječi kazanih u Parlamentarnoj skupštini BiH, u obraćanju delegatima Doma naroda. Matvijenko je, između ostalog, rekla i da se u BiH vodio građanski rat.

Adnan Huskić, politički analitičar, mišljenja je da u toj njenoj izjavi ništa nije novo i da se već znao stav Rusije.

- Što se tiče stava Rusije po pitanju BiH i svega što se dešavalo na području bivše Jugoslavije, od samog početka Rusija je čvrsto bila na strani, prije svega, Beograda, a onda i posredno onoga što se u međuvremenu iskristaliziralo tako da su oni igrali dijelom na antizapadnu priču, dijelom na slovensko-bratsku i pravoslavno-bratsku. I ništa se nije promijenilo - smatra Huskić.

Jedino što se suštinski promijenilo - nastavlja on - je to što su se moć Rusije i kapacitet da utječe na procese na zapadnom Balkanu promijenili od 2006. do danas.

Prisjetio se posjete tadašnjeg Visokog predstavnika u BiH Pedija Ešdauna (Paddy Ashdown), za koju je rekao da je zanimljiva u kontekstu današnjeg odnosa Rusije prema BiH.

- Razgovarao je s premijerom Rusije, prenijeli su pozitivne poruke. Ešdaun je, između ostalog, u Dumi zahvalio Rusiji na podršci Rusije i težnji ka euroatlantskim integracijama. Ništa se suštinski nije promijenilo u ovih deset godina. Nije se promijenilo to koga Rusija podržava, samo se promijenio kapacitet koji ona ima da utječe na procese ovdje - kaže Huskić.

Tvrdi da je težište Rusije još u Srbiji. Ističe da se u ovakvim riječima iz Rusije reflektira ono što Milorad Dodik igra. Tvrdi da se za velike pare izlazi Dodiku ususret ponavljanjem onoga što on želi čuti.

- Čitava priča je krenula s podrškom Rusije eksplicitno srpskoj strani u BiH, a sve kreće od momenta prodaje i privatizacije Naftne industrije RS, odnosno tri njena segmenta: rafinerije ulja, rafinerije nafte i distributivne mreže 2007. godine direktnom pogodbom. Do danas je to jedan od najlošijih "dilova". Režim u RS s Dodikom na čelu skupo plaća podršku Rusije. Poprilično sam siguran da im je, kako i na koji način da formuliraju stvari, sugerirano iz RS - zaključuje Huskić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.