BIH

Arapović o Matvijenko: Kao da se hoće nova željezna zavjesa spustiti preko granica BiH

Piše: R. BELKO

23.4.2018

Mislim da je ovo dugo osmišljavana, pripremana i potpuno neprihvatljiva političko-diplomatska ofanziva Rusije na državu i državnost BiH. Izjavio je ovo za Avaz.ba Adis Arapović, politički analitičar, komentirajući današnje obraćanje  predsjednice Vijeća Federalne skupštine Ruske Federacije Valentine Matvijenko (Matviyenko) u Parlamentu BiH.

- S jedne strane, kao da se preko nejakih institucija BiH i potpuno nepripremljenih političara u najvišem zakonodavnom organu prelamaju globalni, geopolitički, geostrateški i neki drugi interesi. Kao da se hoće neka nova željezna zavjesa spustiti preko granica BiH i dalje na istok - smatra Arapović.  

Dodaje da je potpuno nejasno "kako se može desiti da neko protokolarno omogući ovakvu salvu neprimjerenih, nediplomatskih, neodmjerenih, pa i djelimično nepristojnih i agresivnih izjava visokog stranog dužnosnika, a da se na to ne odreagira službenim kanalima".  

Zakazali su, prije svega, Kolegij Doma naroda i domaćini, a izostao je adekvatan odgovor Predsjedništva i Vijeća ministara BiH i, što je najgore, ova posjeta će trajati još najmanje jedan dan. Mislim da je vrijeme da se pošalje poruka i ostatku međunarodne zajednice u BiH da, kako se bliže izbori, BiH sve više postaje poligon za potpuno neprimjeren i do sada nepoznat utjecaj Rusije na politička dešavanja u BiH. Krajnje je vrijeme da se uspavala evropska, a i američka diplomatija probude i daju adekvatnu reakciju na ovakvo nepristojno sondiranje ili provociranje mišljenja onih koji nisu naklonjeni ruskom utjecaju. Ovdje, prije svega, mislim na Bošnjake i Hrvate u BiH, kojima se, eto, može desiti da u Državni parlament dođe strani gost, zloupotrijebi domaćina i pruženu ruku i da nam drži lekciju o tome kakav je rat ovdje bio i šta mi treba da radimo u budućnosti, uključujući lekciju kakvo treba biti naše buduće uređenje i šta je prioritet o našim unutrašnjim političkim odnosima - dodaje Arapović.

Ocjenjuje i da je to "naprosto neprihvatljivo i najviše govori o beskičmenosti i infantilnosti domaće političke scene". 

- Zamislimo samo obrnutu situaciju, da predsjedavajući jednog od domova našeg parlamenta ode u rusku Dumu i priča o tome šta Rusi treba da rade u Čečeniji, Nagorno-Karabahu ili Ukrajini - govori Arapović za Avaz.ba.

Komentirajući mogućnost da se u pripremi skupa onemogući ovakav nastup gošće iz Rusije, Arapović podsjeća da i predstavnici Bošnjaka (iz SDA) i Hrvata (iz HDZ-a) sjede u Kolegiju Doma naroda.

- Oni su morali biti obaviješteni o sadržaju izlaganja visoke gošće. Ako je sadržaj bio sporan, morali su onemogućiti ovaj format izlaganja pred najvišim zakonodavnim tijelom, to je mogao biti sastanak ili sastanak iza zatvorenih vrata, a ne da nam se dese vrhunski skandal i neviđena blamaža i države i Parlamenta, da nam strani gost naiđe na otvorena vrata i kaže šta želi. To je isključiva greška onih koji su omogućili ovaj format obraćanja u najvišem državnom zakonodavnom tijelu - zaključuje Arapović. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.