BIH

Čavka: Sutra konačna odluka o prisustvu svečanoj sjednici NSRS

Piše: R. BELKO

23.4.2018

Odluka o učešću poslanika Koalicije Domovina na sjednici koja je trebala biti svečana, jer nam dolazi jedna od najviših delegacija koje su ikad posjetile NSRS, bit će donesena utorak ujutro. 

Potvrdio je ovo za Avaz.ba Admir Čavka, predsjednik Kluba poslanika Koalicija Domovina.

Narodnu skupštinu RS sutra će posjetiti delegacija predvođena predsjednicom Vijeća Federalne skupštine Ruske Federacije Valentinom Matvijenko (Matviyenko).

- Sjednica je upravo trebala biti u svečanom tonu, ali čuli smo danas neke poruke koje nisu nimalo dobre. Ujutru ćemo imati konačan stav o našem prisustvu - kaže Čavka. 

Dodaje da su izjave Matvijenko u Parlamentu BiH "degutantne". 

- Izborna je godina i mislim da se neka geopolitička dešavanja opet rješavaju preko BiH, opet se skreće s glavnih tema. Ne znam kome je potrebno da raspravljamo oko ulaska u NATO, pored svakodnevnih, životnih tema koje se redovno preskaču - rekao je Čavka za Avaz.ba.

Dodaje da je "na neki način zloupotrijebljena govornica Doma naroda i da se ostalo bez adekvatnog odgovora onih koji su sjedili u Domu naroda".

- Žalosno je da nakon svih turbulentnih godina moramo dovoditi cijelu državu na neki geopolitički teren za koji nismo spremni. Cijenu tih geopolitičkih previranja plaćali su građani ove države. Nažalost, uvijek su to Bošnjaci platili, kao u proteklom ratu kada su Bošnjaci platili najvišu cijenu državnosti BiH - rekao je Čavka.  

Predsjednik Kluba poslanika Koalicije Domovina u NSRS se nada da "će ovo proći bez većih incidenata".

 - Ovo će sutra proći i mi ćemo se prekosutra vratiti svakodnevnici i bit ćemo suočeni s našim problemima. Svakodnevno kompletne porodice napuštaju ovaj entitet i ovu državu. Mislim da teme poput današnjih skreću pažnju s onih životnih kojima hoću i bavit ću se - pojašnjava Čavka. 

Iako još nije odlučeno o prisustvu poslanika Domovine sutrašnjoj svečanoj sjednici, Čavka kaže da će, ukoliko budu prisustovali, a Matvijenko ponovi ono što je rekla u Parlamentu BiH, oni reagirati.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.