SARAJEVO

Zbog nedolaska Zvizdića i ministara, prekinuta hitna sjednica Parlamenta BiH

S. Saletović/Avaz.ba

S. D.

24.4.2018

Hitna sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, na kojoj je trebao biti razmatran Privremeni izvještaj Evropske komisije 2018, prekinuta je pola sata nakon početka.

Održavanje ove sjednice inicirali su poslanici SBB-a, SDP-a, Nezavisnog bloka i A-sda.

Prekidu je prethodila rasprava u kojoj su poslanici iznijeli niz kritika na račun predsjedavajućeg Vijeća ministara (VM) BiH Denisa Zvizdića i većine državnih ministara jer nisu prisustvovali današnjoj hitnoj sjednici ovog doma. 

Važnost teme

Premda je rečeno da je Zvizdić na službenom putu, ocijenjeno je da je važnost današnje teme bila prioritet u odnosu na sva druga pitanja.

- U normalnoj zemlji svi zvaničnici, kada parlament zakaže hitnu sjednicu, ako su van zemlje, vraćaju se hitno u zemlju. Jedino kod nas nije tako – kazao je Nikola Špirić, poslanik SNSD-a.

Mirsad Isaković (SBB) ukazao je na to da je Vijeće ministara prije nekoliko dana podnijelo svoj izvještaj, a koji je suprotan sadržaju dva pisma iz MMF-a, te da, kada se čitaju izvještaji VM i MMF-a, jasno je da su oni potpunosti suprotni.

- Nekorektno je da predsjedavajući VM i njegovi zamjenici ne budi na ovakvoj sjednici. Zbog važnosti trebali su doći i članovi Predsjedništva BiH jer je vanjska politika u njihovoj nadležnosti - kazao je Isaković.

Mirsad Đonlagić (SBB) također je ukazao na važnost takve teme, kako zbog puta BiH ka EU tako, kako je istaknuo, zbog onih koji dolaze u ovu zemlju i svojim izjavama izazivaju političke potrese.

Saša Magazinović (SDP) iskazao je nezadovoljstvo zbog poteza Zvizdića i njegovih ministara te je rekao da je neozbiljno pričati o ovoj temi, a da se nema kome postaviti pitanje.

- Mi nemamo ovdje osobu koja nam može govoriti o Mehanizmu koordinacije, SSP-u, zašto je proces odgovaranja na Upitnik bio tako dug - kazao je Magazinović, precizirajući da na sva pitanja treba da odgovori Zvizdić.

Magazinović je dodao da u sali nema ni Dragana Čovića, šampiona u optimizmu, koji treba odgovoriti na neka pitanja.

Sadik Ahmetović (NB) kazao je da ova tačka zaslužuje hitnost i prisustvo svih članova Vijeća ministara.

Usvojen prijedlog

- Cilj nam je, koliko znam, ulazak u EU, a danas smo iza nekih zemalja ispred kojih smo prije nekoliko godina bili daleko ispred. Moramo vidjeti možemo li mi pomoći Vijeću ministara i nama samima - kazao je Ahmetović.

Borjana Krišto (HDZ) rekla je da je, kao član Kolegija, dobila prezentaciju izvještaja, ali tek jutros ga je mogla iščitati.

Šefik Džaferović (SDA) istakao je da izvještaj treba pregledati Komisija za evropske integracije, da oni trebaju razmotriti izvještaj i da to bude sljedeća tačka dnevnog reda na redovnoj sjednici i da na njoj budu svi oni koji trebaju biti.

Ovakav prijedlog je usvojen i materijal će biti upućen Komisiji za EU integracije.

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+8
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.