STAVOVI Profesor na Filozofskom fakultetu u Sarajevu

Kazaz: Zahvaljujući sukobu Izetbegovića, Čovića i Dodika, BiH može biti domaćin sumnjivim političkim osobama

E. Ma.
24.04.2018 12:44

Foto: Kazaz: EU ako želi spasiti BiH mora promijeniti svoju politiku prema našoj zemlji

- Zahvaljujući unutrašnjem sukobu Bakira Izetbegovića, Dragana Čovića i Milorada Dodika, BiH nije država koja zadovoljava minimalne standarde i stoga u nju može da dolazi bezbroj sumnjivih političkih osoba - kaže Enver Kazaz, profesor na Filozofskom fakultetu u Sarajevu.

On je komentirao posjetu Valentine Matvijenko, predsjednice Vijeća Federacije federalne skupštine Rusije BiH koja je na "crnoj listi" SAD u EU.

Kazaz smatra da su gore njene izjave u državnim institucijama BiH nego činjenica da je ona, kao Putinova saradnica, na "crnoj listi" te da takvi političari budu gosti naše zemlje.

- Jedna od sumnjivih političkih osoba je i prva Putinova saradnica i njene poruke u BiH se u RS dočekuju s odobravanjem, a u ostatku zemlje, pogotovo u SDA, kao neka vrsta političke agresije na ovu zemlju. Činjenica da ne postoji mogućnost unutrašnjeg konsenzusa omogućuje da Rusije i Turska, kao autoritarne zemlje, šire svoj utjecaj na BiH preko svojih ispostava, a to su Dodik i Bakir Izetbegović. EU, ako želi spasiti BiH, mora promijeniti svoju politiku prema našoj zemlji i što prije da je inkorporira u svoje tijelo - poručio je Kazaz. 

Tagovi

Enver Kazaz
NA VRH