BIH

Bajtal o skandaloznim porukama Matvijenko: Neko Putinu i Moskvi treba reći ''ne''!

Piše: Al. Ti.

24.4.2018

U zvaničnoj posjeti BiH nalazi se Valentina Matvijenko, predsjednica gornjeg doma ruskog parlamenta. Ono što je skandalozno jeste činjenica da se Matvijenko nalazi na ''crnoj listi'' Evropske unije i Sjedinjenih Američkih Država. 

Prof. dr. Esad Bajtal je u izjavi za Avaz.ba kazao da našoj zemlji treba neko ko će postupiti poput Josipa Broza Tita i reći Rusiji ''ne''.

- Kada se saberu svi elementi "crne liste", jasno je kakav je to mentalni sklop i kakav gabarit ljudi u civilizacijskom smislu te riječi. Govoriti u jednoj nezavisnoj državi ono što je jučer rekla, to meni govori da ju je poslao Vladimir Putin da ovdje drži lekcije i to se ne smije dozvoliti. Njoj je neko trebao reći, treba to i Putinu reći STOP. Treba reći Putinu ono što je Josip Broz Tito rekao Staljinu, a to je NJET - kaže Bajtal.

Istaknuo je da je ovo država BiH i da njeni građani odlučuju kako će je uređivati, a ne neko drugi sa strane.

- Ona je izdiktirala čitav niz uvjeta, da ide OHR, da entiteti preuzmu vlast... Došla je ovdje da uređuje unutrašnje stvari Bosne i Hercegovine. Nije se ponašala kao gost i ispala je iznad svakog bontona, civilizacijskog i političkog. Nama je pokušala objasniti da je ovdje bio građanski rat. Problem je što ona dobro zna šta se desilo ovdje i to da je Moskva bila upetljana u sve to. Moskvi treba reći ''ne'', sviđalo se to nekome ili ne. Taj ko je plaćen da obavlja posao, da se brine o njoj, dužan je ispred nas da to kaže. Ja kao intelektualac kažem Moskvi ''ne'' - zaključuje Bajtal.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.