BANJA LUKA

Ruskinja s "crne liste" nastavila sa skandaloznim izjavama: RS je bratska zemlja

Srna

24.4.2018

Predsjednica Vijeća Federacije federalne skupštine Rusije Valentina Matvijenko nastavila je sa skandaloznim izjavama i u Banjoj Luci. Ona je tamo rekla da Republika Srpska nije samo bratska zemlja (!?) za Rusiju, već i veoma važan partner.

Nakon sastanka s predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom u Banjoj Luci, Matvijenko je zahvalila manjem bh. entitetu na gostoljubivom dočeku ruske delegacije, ističući da tu gostoljubivost doživljavaju kao poseban gest poštovanja prema Ruskoj Federaciji.

- Zahvaljujući ličnim naporima predsjednika RS i njegovog tima, uspjeli smo posljednjih godina poboljšati razvoj rusko-srpskih odnosa. Rusija je uvijek bila i bit će pravi prijatelj Republike Srpske - poručila je Matvijenko.

Poručila je da je Ruska Federacija protiv proširenja NATO-a u Evropi, protiv militarizacije evropskih država i protiv novih linija razdvajanja koje se stvaraju na takav način.

- Smatramo da takvi potezi pogoršavaju stanje bezbjednosti na evropskom kontinentu - kazala je Matvijenkova u Banjaoj Luci, odgovarajući na novinarsko pitanje kakav je stav Rusije o pitanju mogućeg ulaska BiH u NATO.

Ona je navela da sigurnost može biti samo jedinstvena i nedjeljiva za sve države.

- Evropska sigurnost nije moguća bez Rusije, kao ni ruska bez Evrope, zato mi činimo sve da vodimo dijalog sa našim partnerima i razjasnimo naš stav - zaključila je Matvijenkova.

Prema njenim riječima, Ruska Federacija zalaže se za jedinstven ekonomski i politički sigurnosni prostor da bi zajednička evropska kuća bila prosperitetna i sigurna, što se može postići samo zajedničkim naporima svih evropskih država.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.