BIH

Održana sjednica Rijaseta IZBiH: Određene cijene hadža i kurbana

MINA

24.4.2018

Pod predsjedavanjem zamjenika reisu-l-uleme Huseina ef. Smajića danas je održana 45. redovna sjednica Rijaseta IZBiH. 

Na sjednici je razmatrana i usvojena informacija Ureda za hadž i umru o dosadašnjim pripremama za hadž 1439. h.g., odnosno 2018. godinu. Ured za hadž i umru je, prema predviđenoj dinamici rada, izvršio sve potrebne pripreme i poduzeo neophodne radnje za organizaciju hadža u tekućoj godini. Rijaset je donio odluku o broju hadžija koje će ove godine, u dogovoru s nadležnim vlastima, u Kraljevini Saudijskoj Arabiji obaviti hadž i odredio cijenu hadža u iznosu od 8.150,00 KM.

Na sjednici je određena i cijena kurbana za 2018. godinu, koja će iznositi 350,00 KM u domovini, odnosno 180,00 eura u dijaspori. Prihvaćen je i Plan upisa studenata u akademskoj 2018./2019. godini na fakultetima, čiji je osnivač IZBiH.

Rijaset je raspravljao o formiranju novih džemata i preimenovanju postojećih na prijedlog MIZ Olovo i MIZ Tešanj.

S obzirom na to da je Rijaset Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini jedan od osnivača Javne ustanove Centar za rehabilitaciju ovisnika o psihoaktivnim supstancama (JU CROPS) i da je nadležan za davanje saglasnosti za imenovanje direktora ustanove, data je saglasnost za imenovanje Mevludina Joldića na poziciju direktora ove javne ustanove.

Također je data saglasnost za imenovanje dr. Ševke Sulejmanovića na poziciju direktora Instituta za društvena i religijska istraživanja u Tuzli. Razmatrana su i neka druga pitanja iz domena radno-pravnog statusa uposlenika Rijaseta, među kojima su i pitanje premještaja dr. Dževade Šuško u Upravu za vanjske poslove i dijasporu te imenovanje dr. hfz. Elvira Duranovića v. d. direktora Instituta za islamsku tradiciju Bošnjaka do provođenja konkursne procedure izbora novog direktora.

Na kraju su razmatrani zahtjevi pristigli u Ured za društvenu brigu za dodjelu pomoći pripadnicima različitih socijalno ugroženih kategorija, saopćeno je iz Rijaseta IZBiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.