BIH

Čović čestitao Plenkoviću početak gradnje Pelješkog mosta

M. Sm.

24.4.2018

- Ako gospodin Zvizdić izlazi u ime Vijeća ministara, onda to treba biti stajalište Vijeća ministara, a ne gospodina Zvizdića. Sve ono što nije stav BiH i institucije Predsjedništva, ja mislim da se treba ograditi od takvih razmišljanja - izjavio je danas u Mostaru Dragan Čović, član Predsjedništva BiH, upitan za komentar u vezi s potpisivanjem ugovora za izgradnju Pelješkog mosta i reakcija iz BiH. 

On je novinarima, nakon otvorenja novoizgrađenog objekta Carinske ispostave Aerodroma Mostar, kazao da je na potpisivanju ugovora čestitao hrvatskom premijeru Andreju Plenkoviću, ali, kako je naveo, kao predsjednik HDZ-a BiH.

- Čestitao sam što je Hrvatska, konačno, napravila jedan iskorak, koji uveliko pomaže BiH, šta god ko o tome mislio, jer ćemo mi za dvije, tri godine imati nesmetan prolazak kroz Neum, bez bilo kakvih opterećenja. Za to vrijeme ćemo završiti cestu Stolac - Neum, tako da će se Neum potpuno otvoriti i doći do jedne razine turističke destinacije kakva nam treba. Stoga, sve druge, ne znam kakve pravne ujdurme i već koje neko želi napraviti s ovakvim pojedinačnim izjavama da bi napravio još jednog susjeda problematičnog u smislu da vas više niko ne prati, mislim da opet sprema štetu BiH - rekao je Čović.

Poručio je da BiH treba izuzetan odnos s Hrvatskom, Crnom Gorom i Srbijom, jer, kako je naveo, „buduće vrijeme moramo vezati za svoje susjede“.

- Ovakve stvari trebamo zajednički rješavati kroz institucije BiH, jer nijedna od tih institucija nije moja personalno, pa ni druga dva člana Predsjedništva, niti jednog naroda, a još manje neke političke opcije. Moramo se usaglasiti o svim stavovima, pa onda izlaziti i štititi interese BiH, kako je to primjereno - smatra Čović.

Demantirao je izjavu predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića, koja se odnosi na njegovo navodno izvinjenje predsjednici Vijeća Federacije Federalne skupštine Ruske Federacije Valentini Matvijenko (Matviyenko).

- Kad je uspio to kazati? Iznenađuje da je kolega Izetbegović, otkad je preuzeo predsjedavanje, u posljednjih sedam dana, tri ili četiri puta istupio, baš samostalno, potpuno izvan dogovora s drugom dvojicom kolega, i što je najgore, iznosi detalje koji nemaju nikakve veze sa stvarnim tokom sastanka. I neki dan, u vezi s Islamskom zajednicom, dok je trajala sjednica Predsjedništva, čitao sam na portalima šta sam govorio na sjednici, nijedna riječ nije tačna. Da je bar nešto kazano što je bilo odraz naših rasprava. Nismo uopće spominjali vrijeme rata, već kako različito gledamo na prošlost, ali i viziju budućnosti. Zahvalili smo na posjeti najvišoj delegaciji zemlje s kojom želimo graditi daljnje privredne i druge odnose. Rekao sam da bi drugačije govorili i o Siriji i Ukrajini da smo organiziraniji, ali kako ne možemo izlaziti s pojedinačnim stavovima, izlazimo s neutralnim - rekao je Čović.

Novinarima je otkrio da je danas razgovarao s američkom ambasadoricom Morin Kormak (Maureen Cormack) i šefom Misije EU u BiH Lars-Gunarom Vigemarkom (Gunnar Wigemark) u vezi s izmjenama Izbornog zakona.

- Naš zajednički stav je da se Izborni zakon mora promijeniti i da nam je ostalo svega desetak dana za taj čin. Mislim da će Centralna izborna komisija, bez obzira na to kakvi udari se na njih vrše, odraditi svoj posao i da će izdržati ove pritiske. Uvjeren sam da će izbori biti održani, a da li ćemo u ovih nekoliko dana uspjeti naći jedan konsenzus ili kompromis između onog što zagovaraju bošnjačke i hrvatske stranke, za nas je moguće, rješenja su vrlo jednostavna, ponudit ćemo ih na ovim sastancima sutra, ali isključivo u vezi s članovima Predsjedništva i Doma naroda - naveo je Čović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.