BIH

Tribina Foruma žena SBB-a Vareš: Mi, ponosni, nećemo živjeti ni pod sultanom, ni pod sultanijom

Press centar SBB-a

24.4.2018

Odlična atmosfera pratila je današnju javnu tribinu u Varešu, koju je u prepunoj sali ove općine organizirao Forum žena Općinskog odbora SBB-a Vareš.

Više od 140 žena iskazalo je svojim prisustvom interes za tribinu pod nazivom „101 razlog zašto glasati za ženu“, na kojoj su govorile predsjednica Foruma žena SBB-a Ilidža Fatima Hadžismajlović-Bosiljčić, poslanica SBB-a u Skupštini Zeničko–dobojskog kantona Meldina Ugarak, te potpredsjednica SBB-a Adisa Omerbegović-Arapović.

Prisutne je u ime domaćina pozdravila predsjednica Foruma žena Vareš i izvršna direktorica Šumsko-privrednog društva ZDK Mahira Brkić, koja je poručila da ako žene imaju snagu da rađaju i odgajaju muškarce, onda imaju i snagu da vode ovu državu! 

Predsjednica Foruma žena SBB-a Ilidža Fatima Hadžismajlović-Bosiljčić je u svom obraćanju istaknula kako je širom razvijenog svijeta, pa i kod naših prvih istočnih komšija i zapadnih susjeda, prepoznata snaga žena u politici, pa se kod njih, za razliku od Bosne i Hercegovine, nalaze u samom državnom vrhu. „Možda je došlo vrijeme da i Bosna i Hercegovina na takvim mjestima ugleda tako jake žene“.

Poslanica SBB-a u Skupštini Zeničko–dobojskog kantona Meldina Ugarak govorila je o izazovima s kojima se susreću žene u politici te je istaknula činjenicu kako još postoje predrasude zbog kojih se i dalje bitne političke odluke donose na „neformalnim muškim sijelima, gdje ženama nije mjesto, a to se mora promijeniti. SBB stalno pokazuje koliko je privržen uključivanju žena“.

Univerzitetska profesorica i potpredsjednica SBB-a Adisa Omerbegović-Arapović kazala je prisutnima kako je emancipacija i samostalnost žene činom glasanja naše 21. stoljeće. „Žene zbog vlastite savjesti, zbog odgovornosti pred Bogom i narodom, pred svojom djecom, svojom porodicom moraju postati politički samostalne i tako pokazati samopoštovanje prema sebi. Svaka od nas poznaje druge žene kojima može pomoći da budu jače, samostalnije, da se angažiraju u zajednici, te da one budu pokretači promjena i kreatori svoje bolje budućnosti“. Uz oduševljenje prisutnih, Omerbegović-Arapović je naglasila da u našoj zemlji šansu konačno moraju dobiti mladi, pošteni, sposobni, obrazovani i neokaljani, muškarci i žene, te dovoljno hrabri da se suprotstave najkoruptivnijem režimu u Evropi, koji mora biti svrgnut našim znanjem, glasom i olovkom u mjesecima pred nama.  

Na kraju je poručila da „mi, ponosni Bošnjani, nećemo živjeti u sultanatu pognute glave niti pred sultanom, niti pred sultanijom, nego ćemo zajedno graditi novu Bosnu i Hercegovinu - zemlju dostojanstvenih, čestitih i dobrih ljudi, kakvi smo oduvijek bili“, saopćeno je iz SBB-a. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.