BIH

Plenković pozvao Zvizdića da u maju posjeti Hrvatsku

Agencije

24.4.2018

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić sastao se u utorak na marginama samita SEECP-a, na Brdu kod Kranja, s premijerom Republike Hrvatske Andrejom Plenkovićem, koji ga je pozvao da u maju posjeti Hrvatsku kako bi razmotrili cjelokupne odnose dviju država.

Odgovarajući na pitanja novinara, Plenković je u vezi sa stavom o BiH oko gradnje Pelješkog mosta kazao da je nesumnjiva činjenica da će se on nalaziti na hrvatskom državnom teritoriju i da će biti izgrađen, kako je i predviđeno, prenosi Hina.

- Pelješki most će se izgraditi. Mi smo iznijeli svu argumentaciju, dokumentaciju. Potpisani sporazum o granici Tuđman - Izetbegović iz 1999. primjenjuje se bez obzira na činjenicu da nije ratificiran ni u jednom ni u drugom parlamentu. Jasno je da je Pelješki most na hrvatskoj državnoj teritoriji - kazao je Plenković.

Zvizdić je ranije danas potvrdio da će se odazvati pozivu Plenkovića i da će razgovarati o mnogim otvorenim pitanjima između dvije države, kao što je izgradnja Pelješkog mosta, odlaganje nuklearnog otpada, itd. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.