NJUJORK

Crnadak: BiH važan primjer šta održivi mir znači u praksi

Fena

25.4.2018

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak učestvovao je na sastanku na visokom nivou o temi "Izgradnja i očuvanje mira", koji je održan 23. i 24. aprila u sjedištu Ujedinjenih naroda u Njujorku.

Crnadak je, kao šef delegacije Bosne i Hercegovine, govorio na sastanku na visokom nivou, koji su otvorili predsjednik 72. zasjedanja Generalne skupštine Ujedinjenih naroda Miroslav Lajčak i generalni sekretar UN-a Antonio Gutereš (Guterres).

Nakon pozdravnog dijela govora, Crnadak je naglasio da se svijet suočava s velikim brojem nasilnih konflikata, kao i različitim prirodama kriza. Iskazao je veliku zabrinutost zbog žrtava i patnji prouzrokovanih oružanim konfliktima u raznim regionima svijeta.

Nastavio je da se može smatrati da je BiH važan primjer šta održivi mir znači u praksi i da je to osnova za kreiranje sigurne budućnosti zemlje, kao i sprečavanje njenog povratka u oružani konflikt.

Navodeći primjer BiH, kazao je da su, osim EU, UN bile među najvažnijim partnerima koji su igrali važnu ulogu u procesu pomirenja i izgradnje mira te da je, osim jačanja institucija u zemlji, integracioni proces ka EU doveo do bolje saradnje u regionu.

Crnadak je naglasio da je period međunarodnog intervencionizma potrebno zamijeniti snažnom međusobnom podrškom i partnerstvom unutar BiH, dijalogom i međusobnim poštovanjem i razumijevanjem, što će omogućiti izgradnju dugoročnog mira i stabilnosti.

Šef bh. diplomatije zaključio je govor, naglasivši da je izgradnja mira kompleksan i zahtjevan proces i da promoviranje i održavanje mira zahtijeva ne samo osmišljen rad i organizacionu reformu UN-a već i jaku političku volju.

Na poziv predsjednika 72. zasjedanja Generalne skupštine UN-a Miroslava Lajčaka, Crnadak je učestvovao na radnom ručku o temi "Novi pristup miru", saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću MVP-a BiH.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.