BH. BLAGO

Tvrđava hercega Stjepana Kosače ponovo će zasjati u punoj ljepoti

Tvrđava je sagrađena u 15. stoljeću

Piše: M. HODŽIĆ

26.4.2018

Pod okriljem Općine Ljubuški počeo je projekt obnove Starog grada Ljubuški, odnosno tvrđave hercega Stjepana Kosače iz 15. stoljeća, koja je od 2003. godine i nacionalni spomenik BiH.  

Tvrđava na brdu Buturovica, koja dominira ljubuškim krajem, oduvijek je plijenila pažnju svojom grandioznošću, a nakon obnove ponovo će zasjati u svojoj punoj ljepoti i raskošnosti.

Kameni blokovi

U međuvremenu, u sklopu projekta „Revitalizacija graditeljske cjeline tvrđave hercega Stjepana Kosače u Ljubuškom“, koji su finansirali Federalno ministarstvo kulture i sporta i Javno preduzeće „Parkovi“ Ljubuški, ekipa „Studija Urbing“ iz Sarajeva uz nadzor voditelja projekta, arheologa Mirka Rašića, izradila je idejni projekt konsolidacije, sanacije, konzervacije, restauracije i revitalizacije, kao i 3D modele s obnovljenim rekonstruiranim elementima.



Idejno rješenje izgleda kule nakon obnove

Time su stvorene pretpostavke za apliciranje prema evropskim fondovima radi osiguravanja novca za obnovu. Samo za prvu fazu potrebno je oko 2,5 miliona KM.

Rašić za „Avaz“ kaže da obnovi prethode sistemska arheološka istraživanja centralne kule popularno zvane Herceguša, kao i parcijalna, sondažna istraživanja južnog i sjevernog obora tvrđave.

- S obzirom na činjenicu da je za sada definirana prva faza obnove, računamo na iznos od oko 2,5 miliona KM. Taj iznos varijabilan je do 15 posto, u zavisnosti od iznalaženja kamenih blokova za rekonstrukciju, a i projekcija obnove središnje kule Herceguše također može biti upitna zbog lošeg stanja arhitekture - ističe Rašić.


Rašić: Loše stanje arhitekture

Dodatni sadržaji

Projektom su planirani i dodatni sadržaji poput ljetnog amfiteatra za održavanje kulturnih ili zabavnih manifestacija, kao i arheološke zbirke, dvorane za likovne izložbe... Također, kako ističe Rašić, treba planirati i iluminaciju cijele tvrđave.

Turistički dragulj 

Iz Općine Ljubuški naglašavaju da će obnova, zaštita i stavljanje ovog nacionalnog spomenika u funkciju značiti i ubrzan razvoj Ljubuškog i cijele općine, jer će taj kraj dobiti još jedan turistički dragulj u koji će gosti iz cijelog svijeta rado svraćati.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.