SARAJEVO

Naredni sastanak o Izbornom zakonu 3. maja

S. D.

25.4.2018

Foto: A. Durgut - F. Fočo

18.50 Završen je sastanak o izmjenama Izbornog zakona, a prema izjavama učesnika, nema pomaka u pregovorima. 

Naredni sastanak zakazan je za 3. maj, kada se očekuje prisustvo svih predsjednika stranaka.

Zukan Helez je novinarima nakon sastanka kazao "da nema ni zareza napretka ni zareza kompromisa".

- Ulazeći na sastanak, bio sam optimista, a sada sam pesimista. HDZ je ostao pri ranijim stavovima, prema kojima želi podjelu države - rekao je Helez.  

Anel Kljako, predsjednik Gradskog odbora SBB-a Mostar, kazao je da se, ipak, nada da se u narednom periodu može doći do rješenja i da očekuje konkretnije pomake na sastanku 3. maja.

- Moram reći da je strateški cilj SBB-a, a vjerujem i ostalih stranaka, da država funkcionira. Tragom toga, pozdravljamo napore Ambasade SAD i Delegacije EU, koje se zaista trude da dođemo do rješenja. Na današnjem sastanku imali smo otvoren i iskren razgovor, svi su iznijeli svoje stavove, tako da od sastanka 3. maja očekujem da dođemo do konkretnog rješenja - rekao je Kljako.  

- Mi smo za principijelno i legalističko rješenje i ono je sadržano u našem prijedlogu i u skladu s ove četiri političke stranke (SDA, SBB, SDP i DF). HDZ to ne prihvata, jer ima svoje stavove i to je sve što ja mogu da kažem. Međunarodna zajednica danas nije nudila nikakve prijedloge, jer oni ni ne nude prijedloge, oni su dobri domaćini, medijatori i pomažu BiH da riješi ovo pitanje - kazao je nakon sastanka potpredsjednik SDA Šefik Džaferović.

Šef Delegacije EU i specijalni predstavnik EU u BiH Lars-Gunar Vigemark (Gunnar Wigemark) kazao je da je danas razgovarano o Izbornom zakonu, ali bez svih lidera. 

- Nažalost, dva lidera političkih stranaka, predsjednici SBB-a i SDP-a, iz opravdanih razloga nisu mogli biti s nama. Ne radi se o nikakvoj političkoj izjavi s njihove strane. To je dovelo do toga da malo bude neuravnotežen razgovor. S punom pažnjom sam slušao ono što su prisutni govorili, jer mi smo ovdje u ulozi pomagača i posmatrača i mi slušamo ono što oni govore. Danas su izneseni neki stavovi koje smo čuli i ranije, a neki su pojasnili neke svoje ranije iznesene stavove, što je mene dovelo do zaključka da, ipak, ima prostora za pronalaženje nekog zajedničkog jezika - rekao je Vigemark. 

Dodao je da se "možemo samo nadati najboljem". 

Ambasadorica SAD Morin Kormak (Maureen Cormack) kazala je da je razgovor bio aktivan, a njen je stav da postoje provodiva rješenja. 

- Mi nismo naivni, nama je jasno da su ovdje izazovi koji se pojavljuju na političkom nivou i njih treba rješavati na političkom nivou. Zadovoljni smo što će se razgovori nastaviti naredne sedmice - kazala je Kormak. 

Dodala je da je međunarodna zajednica "itekako svjesna rokova i da će uskoro u BiH biti raspisani izbori". 

Ambasadorica SAD se nada da će se to pitanje riješiti prije raspisivanja izbora. 

- Pozivamo lidere da nastave marljivo raditi da se pronađe rješenje i ono što je najvažnije za BiH, da se izbori održe i implementiraju rezultati - zaključila je Kormak. 

Dragan Čović i Bakir Izetbegović, koji je ranije otišao sa sastanka, nisu davali izjave.

18.35 Sastanak je napustio predsjednik SDA Bakir Izetbegović. 

Kako novinari ispred rezidencije američke ambasadorice saznaju, Izetbegović je otišao zbog ranije preuzetih, protokolarnih obaveza na "Sarajevo Business Forumu".

Sastanak još traje, a u ime SDA je ostao potpredsjednik Šefik Džaferović.

16.30 U rezidenciji ambasadorice SAD Morin Kormak (Maureen Cormack) u Sarajevu u toku je sastanak o izmjenama Izbornog zakona BiH.

Na sastanak su došli: predsjednik SDA Bakir Izetbegović, potpredsjednik SDA Šefik Džaferović, predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović, predsjednik DF-a Željko Komšić, generalni sekretar DF-a Zlatko Miletić, potpredsjednik SDP-a Zukan Helez i generalni sekretar SDP-a Irfan Čengić, te Anel Kljako, predsjednik Gradskog odbora SBB-a Mostar.

Zukan Helez je prije početka sastanka izrazio očekivanje da će doći do dogovora i da će oktobarski izbori biti raspisani na vrijeme, po novom izbornom zakonu.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.