BIH

Reis Kavazović u Vašingtonu: Predstavljeni planovi IZ u očuvanju mira i stabilnosti u društvu

Fena

26.4.2018

Reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović, u okviru posjete Vašingtonu, održao je više važnih susreta u Stejt departmentu. 

Na sastanku sa zamjenikom koordinatora za regionalne i multilateralne poslove u Birou za borbu protiv terorizma i nasilnog ekstremizma Rafi Gregorianom Kavazović je predstavio napore i planove Islamske zajednice u cilju stabilizacije i očuvanja mira i stabilnosti u društvu.

Gregorian je ponudio pomoć i podršku Islamskoj zajednici, a reisu-l-ulema je naglasio da ova zajednica ima dobru saradnju s Ambasadom SAD u Sarajevu i da će o eventualnom američkom uključenju u njene projekte razgovarati s predstavnicima ambasade.

Tokom susreta s direktoricom u Uredu za vjerske i globalne poslove Stejt departmenta Rebekom Denis (Rebecca Danis) razgovaralo se o stanju ljudskih prava, vjerskih sloboda i drugih prava u BiH. Rečeno je da Islamska zajednica u BiH, u okviru svojih nadležnosti, daje doprinos izgradnji demokratske, građanske i sekularne države, u kojoj se poštuju sva individualna i kolektivna prava ljudi, kao i vjerske slobode.

Kavazović je istaknuo dobru saradnju crkava i vjerskih zajednica kroz Međureligijsko vijeće, kao i poteškoće s kojima se susreću pripadnici naroda u područjima BiH, gdje su manje brojčano zastupljeni.

Govoreći o problemima, ukazao je na slučajeve da se presuđenim ratnim zločincima, nakon presude, kao i nakon odsluženja kazne odaju priznanja i da se oni slave kao nacionalni heroji, u čemu ponekad učestvuju i sveštena lica, pripadnici crkava i vjerskih zajednica.

Pri tome je iznio problem islamofobije i zločina iz mržnje, posebno onih čije su žrtve povratnici. Napomenuo je da Islamska zajednica ima komisiju koja prati i izvještava o registriranim slučajevima kršenja ljudskih prava na slobodu vjere muslimana u BiH.

Na sastanku s ambasadorom Semjuelom Braunbekom (Samuel Brownback) Kavazović je govorio o djelovanju Međureligijskog vijeća, u čijem osnivanju je bila značajna američka pomoć preko tadašnje američke ambasadorice u Beču.

Informirao ga je o dobroj saradnji vjerskih zajednica, ilustrirajući tu saradnju pokretanjem master studija koji zajedno realiziraju tri teološka fakulteta. Kazao je da je svaki američki poticaj značajan za saradnju vjerskih zajednica u BiH. 

Podsjetio je da je nedavno održan okrugli sto "Religije i sekularizam", na kojem su učestvovale sve četiri tradicionalne crkve i vjerske zajednice, te da je ovaj događaj uveličao svojim obraćanjem visoki predstavnik EU za promociju slobode vjere Jan Figel.

Reisu-l-ulema pozvao je ambasadora Brounbeka da, slično kao i Jan Figel, svojim prisustvom potakne međusobnu saradnju vjerskih zajednica u BiH. Ambasador je izrazio spremnost da posjetom BiH i njenim vjerskim zajednicama da podršku međureligijskom dijalogu.

Narednih dana reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović i direktor Uprave za vanjske poslove i dijasporu Rijaseta IZBiH Razim Čolić održat će više značajnih susreta u Vijeću za nacionalnu sigurnost i američkom Kongresu, saopćeno je iz MINA-e.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.