SARAJEVO

Nije bilo kvoruma: Hrvatski delegati nisu došli na sjednicu Doma naroda BiH

S. Saletović/Avaz.ba

S. D.

26.4.2018

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+5

Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH nije danas zasjedao jer nije bilo kvoruma. Sekretar Doma naroda Bojan Ninković obavijestio je da iz Kluba Hrvata nedostaju tri delegata, i to Ljilja Zovko, Zdenka Džambas i Mario Karamatić.

Naredna sjednica zakazana je za 15. maj.

Opstrukcija ili opravdani izostanak

Predsjedavajući Doma naroda PSBiH Ognjen Tadić u izjavi novinarima rekao je da se nada da Klub hrvatskog naroda ne opstruira donošenje izmjena Izbornog zakona u kontekstu unapređenja izbornog procesa, nego da više smatraju da je to u ovom trenutku neprovedivo.

Izrazio je očekivanje da će izmjene biti usvojene na sjednici 15. maja, ali i očekuje da će primjena ovog izmijenjenog zakona biti moguća tek od 2020. On je, također, rekao da, prema mišljenju Agencije za javne nabavke, nema nikakvih smetnji za izmjene ovog zakona.

Bariša Čolak, zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda, odbacio je svaku mogućnost da Klub Hrvata opstruira sjednicu i donošenje ovog zakona te je kazao da su dvije članice Kluba iz HDZ-a odsutne iz opravdanih razloga, a da ne zna zbog čega nije došao Karamatić i da to treba pitati njega.

Što se tiče samih izmjena Izbornog zakona i uvođenja novih tehnologija, Čolak je kazao da ni CIK nema baš pozitivno mišljenje o tim izmjenama.

A da je tako, potvrdila je u izjavi novinarima i Irena Hadžiabdić, predsjednica CIK-a koja je rekla da CIK godinama ukazuje na potrebu uređenja izbornog procesa, ali da druge institucije nisu pokazale spremnost da do toga i dođe.

Ona je rekla da se tim pitanjima bavi Interresorna parlamentarna radna grupa, ali je za ovaj prijedlog koji je u parlamentarnoj proceduri ocijenila da je CIK-u potpuno nejasno šta se njime tačno traži.

Izbori će biti raspisano 8. maja

Najavila je i da će izbori biti raspisani između 7. i 9. maja, najvjerovatnije 8. 

Podsjećamo, danas je trebao biti razmatran zahtjev Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH da se Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH razmatra po hitnom postupku.

Izmjene je predložila grupa poslanika SBB-a, DF-a i SDP-a, a već je usvojio i Predstavnički dom i na prošloj sjednici je odlučeno da se izjašnjenje o ovom zakonu odgodi dok se ne dobije mišljenje nadležnih institucija.

Izmjene koje je ranije podržao Predstavnički dom predviđaju optičko skeniranje glasačkih listića, uvođenje videonadzora na glasačka mjesta i uzimanje otisaka prstiju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.