SARAJEVO

Softić: Nedolazak tri delegata iz hrvatskog naroda kupovina vremena

Fena

26.4.2018

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Safet Softić (SDA) je, nakon što je prekinuta sjednica tog doma zbog nedostatka kvoruma, izjavio novinarima da je Klub Bošnjaka do sada pokazao da je za predložene izmjene Izbornog zakona BiH koje je Dom trebao razmatrati i da su za svaku vrstu onemogućavanja krađe na izborima.

Što se tiče današnjeg nedolaska tri delegata iz Kluba hrvatskog naroda, Softić misli da je to "kupovina vremena da bismo ušli u raspisivanje izbora bez ovih izmjena“.

- Čini mi se da je to više nego jasno. Naravno, moguće je da ljudi imaju opravdane razloge da ne dođu na sjednicu, ali to se za ovaj mandat, koliko je meni poznato, nikada nije dogodilo, jer na Kolegiju Doma naroda vodimo računa o tome da osiguramo termin na kojem mogu biti svi prisutni - kazao je Softić.

Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH je na sjednici koja je bila zakazana za danas, između ostalog, trebalo da razmatra zahtjev Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH da se Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH razmatra po hitnom postupku.

Predložene izmjene, koje je ranije podržao Predstavnički dom Parlamenta BiH, predviđaju optičko skeniranje glasačkih listića, uvođenje videonadzora na glasačka mjesta i uzimanje otisaka prstiju.

Upitan u vezi s međustranačkim razgovorima, uz prisusvo predstavnika međunarodne zajednice, u vezi s izmjenama Izbornog zakona BiH, Softić je ocijenio da sinoćnji sastanak nije ni imao kapacitet da se postigne dogovor "jer dva lidera stranaka nisu bili prisutna“.

- Njihov nedolazak je, ustvari, već unaprijed odredio karakter tog sastanka i njegov ishod. Hoće li 3. maja doći svi pozvani na taj sastanak, da li će naći prostora za eventualne kompromise, ja to ne znam. U ovom trenutku mogu izraziti nadu i očekivanje da će ipak doći do nekog rješenja - kazao je Softić.

Dodao je da, jedino što mu u svemu tome daje nadu, jesu organizatori ovih sastanaka i medijatori koji imaju svoju težinu za sve učesnike ovog procesa.

- Mislim da imamo dovoljno vremena, ukoliko se postigne politički dogovor, da prije raspisivanja izbora usvojimo sve ono što je bio predmet dogovora. Ali bojim se da je i sinoćnji nedolazak ova dva predsjednika, ustvari, poruka da će do toga vrlo teško doći - smatra Softić.

Na pitanje da li je ove izmjene zakona moguće dogovarati i nakon raspisivanja izbora i kasnije primjenjivati u implementaciji, Softić je odgovorio da su proglašenjem izbora na snazi ona izborna pravila koja u tom trenutku važe.

- Čuo sam za izjavu predsjednice CIK-a Irene Hadžiabdić da je moguće to raditi i poslije izbora. Ja nisam ekspert za tu oblast da bih mogao dati neki konačan sud, ali mislim da je to nemoguće - kazao je Softić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.