SARAJEVO

Hačinson: NATO prepoznaje napore BiH u knjiženju vojne imovine

Fena

26.4.2018

Bosna i Hercegovina napravila je značajan iskorak kada je u pitanju knjiženje vojne imovine i ispunjavanje uvjeta za aktivaciju Akcijskog plana (MAP) za članstvo u Sjevernoatlantskom savezu (NATO), kazala je danas stalna predstavnica Sjedinjenih Američkih Država u NATO-u Kej Bejli Hačinson (Kay Bailey Hutchison). 

U telefonskoj konferenciji za medije upriličenoj za brojne svjetske novinare, uključujući Federalnu novinsku agenciju (FENA), ipak nije mogla odgovoriti na pitanje iz BiH o tome da li će biti aktiviran MAP na predstojećem samitu NATO-a ovog ljeta, ali je napomenula da su u toku rasprave o tome šta će biti naredni koraci kada je u pitanju BiH.

Pohvalila je napore koje su bh. vlasti uradile na ovom planu te kazala da će to biti prepoznato, dodajući da je BiH na pravom putu, u isto vrijeme izražavajući nadu da će BiH postati punopravna članica ovog saveza koji se brine za mir i sigurnost.

- Učinili su mnogo toga da bi se dosegao taj cilj iako je preostalo još mnogo toga da se uradi. Mislim da je to prepoznato i nadamo se da ćemo nastaviti veoma jake veze koje imamo s BiH i svi ćemo nastaviti raditi u tom smjeru - istaknula je Hačinson.

Uoči sutrašnjeg susreta ministara vanjskih poslova članica NATO-a na sastanku Sjevernoatlantskog vijeća (NAC), posljednjeg prije ljetnog samita NATO-a, naglasila je da će jedna od tema susreta biti zemlje zapadnog Balkana, a razgovarat će se i o postupcima Rusije i kako odgovoriti na njih.

Ocijenila je da postupci Rusije destabiliziraju sigurnost na globalnom planu, podsjećajući da je Vijeće NATO-a jasno dalo do znanja da je protiv bilo kakve upotrebe hemijskog oružja, a ono je upotrijebljeno u Siriji od kojeg su stradala čak i djeca.

- Rusija je bila garant da se neće koristiti hemijsko oružje u Siriji, ali to se dogodilo prošlog mjeseca. Ovakve stvari se ne mogu tolerirati. Moramo se tome suprotstaviti i ovakvo ponašanje je destabilizirajuće. Zabrinuti smo zbog ovakvih stvari - dodala je.

Hačinson se osvrnula i odnos Turske prema NATO-u kazavši da je Turska bila solidan saveznik u NATO-u od početka te da je podržavala sve misije NATO-a, a napomenula je i da NATO podržava sve napore koji se čine između Sjeverne Koreje i Južne Koreje u smislu razgovora.

- Naš zajednički cilj je denuklearizirati Koreju i pobrinuti se da ne postoji upotreba nuklearnog oružja bilo gdje u svijetu, a posebno ne želimo da neka zemlja posjeduje nuklearno oružje - zaključila je Hačinson.

Inače, tokom svoje bogate karijere Hačinson je predstavljala Teksas u Senatu Sjedinjenih Država od 1993. do 2013. godine. Predsjednik Donald Tramp (Trump) nominirao ju je za stalnog predstavnika SAD pri NATO-u 29. juna prošle godine, a dobila je potvrdu u Senatu 3. avgusta.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.