REDOVNA SJEDNICA

Vlada FBiH razmatrala informaciju o povećanju penzija u FBiH

Fena

26.4.2018

Vlada Federacije BiH danas je na redovnoj sjednici razmatrala informaciju o povećanju penzija.

Kako je navedeno, Upravni odbor Federalnog zavoda za penzijsko i invalidsko osiguranje je odluku o akontativnom usklađivanju penzija donio u skladu s odredbama člana 79. Zakona o PIO. Tom odlukom sve penzije, s izuzetkom najviših i onih ostvarenih u 2018. godini, povećavaju se za 3,5 posto.

Odlukom o akontativnom usklađivanju obuhvaćene su minimalne i garantirane penzije ostvarene i u 2018. godini, koje će, također, biti povećane za 3,5 posto.

Korisnicima penzija ostvarenih prema Zakonu o prijevremenom povoljnijem penzionisanju boraca penzije će biti usklađivane sljedećeg mjeseca, s izuzetkom minimalnih koje se povećavaju za 3,5 posto, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.

Osim povećanih penzija za april, korisnici će pri isplati, koja će biti u petak, 4. maja, dobiti i razliku između penzije isplaćene za mart i uvećane penzije. 

Donesena je odluka o akontativnom usklađivanju penzije jer statistički podaci o rastu bruto domaćeg proizvoda još nisu službeno objavljeni.

Ukupno potrebna sredstva za isplatu uvećanih penzija isplaćenih za april i razlike za mart, a s uračunatim troškovima, iznose oko 170 miliona KM.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.