IZBORNI ZAKON

Čović: Posljednja šansa za dogovor o Izbornom zakonu je 3. maj

Srna

26.4.2018

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović očekuje da će 3. maja na sastanku predsjednika pet stranaka iz Federacije BiH doći do dogovora o izmjenama Izbornog zakona BiH.

Čović je rekao Srni da na jučerašnjem sastanku, koji je održan u rezidenciji ambasadora SAD u BiH, nije došlo do pomaka i da su svi ostali pri svojim stavovima.

On navodi da su dan prije u Mostaru predstavnici Hrvatskog narodnog sabora (HNS) američkoj ambasadorici u BiH Morin Kormak (Maureen E. Cormack) i šefu Delegacije EU u BiH Lars-Gunaru Vigemarku (Lars Gunnar-Wigemark) iznijeli svoje stavove i potrebu da osiguramo legitimno predstavljanje konstitutivnih naroda u Predsjedništvu BiH i Domu naroda Parlamenta FBiH, te podvukli da je to minimum za HNS.

- Dogovorili smo se da se u formatu predsjednika stranaka nađemo 3. maja. To je još jedna mogućnost da bošnjačke stranke razumiju koliko je važno da najmalobrojniji narod, ali i ostala dva naroda mogu birati svoje predstavnike u Domu naroda i Predsjedništvu BiH. To bi osiguralo potpuno relaksiran odnos prema kampanji, kao i da brzo implementiramo izborni rezultat - kaže Čović.

Lider HDZ-a smatra da će Centralna izborna komisija (CIK) BiH 7. ili 8. maja raspisati opće izbore za 7. oktobar, te napominje da do tada treba doći do dogovora.

- Uzdam se, uz kompromise koje i mi pravimo, da će doći do dogovora 3. maja na način koji ne ugrožava odluku Ustavnog suda i Suda u Strazburu. I dalje sam optimističan u skladu s vremenom koje nam je ostalo, a to je desetak dana. Učinit ću sve da stvorimo ambijent da se ispoštuje odluka Ustavnog suda i osiguramo relaksiran politički odnos u ovu predizbornu jesen. Volio bih da to učine i druge stranke - rekao je Čović.

On nije želio komentirati optužbe iz SDP-a da se njegovim prijedlogom za izmjene Izbornog zakona BiH ide u novu podjelu BiH, koju SDP nikad neće prihvatiti.

- Takve izjave neću komentirati nikad. Mi gradimo evropsku i modernu BiH u kojoj će tri naroda i svi koji se ne izjašnjavaju tako biti dovoljno ustavno pozicionirani da se može reći da smo osigurali i ustavnu ravnopravnost. Sada imamo i odluku Ustavnog suda koja to traži - naveo je Čović.

On je istaknuo da su neke kolege već počele kampanju i već kandidiraju svoje predstavnike za hrvatskog člana Predsjedništva BiH i prave spektakl.

- Ja ću im ostaviti neka nastave s tim spektaklima. Mi izbore dočekujemo spremni - ističe Čović, koji je i hrvatski član Predsjedništva BiH.

On je u izjavi Srni napomenuo da je ideja bošnjačkih stranaka da se riješi samo pitanje Doma naroda.

Prema njegovim riječima, nemoguće je napraviti legitimno predstavljanje u BiH prema odluci Ustavnog suda, a zanemariti članove Predsjedništva BiH, gdje se najviše odražava ta legitimnost predstavljanja.

- Mislim da se po istom modelu izbornih jedinica može naći mnogo jednostavnije rješenje za Predsjedništvo nego za Dom naroda. To će biti moj stav u pregovorima. Nadam se da to svi razumiju, pa i oni koji vjeruju da bošnjačkim glasovima mogu biti birani za hrvatskog člana Predsjedništva i za hrvatske delegate u Dom naroda. Nadam se da će shvatiti da to nije dobar put - poručio je Čović.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.