POKRENUTA PROCEDURA

Ko je Hektor Morić, za kojeg je Vlada FBiH zatražila državljanstvo BiH

Fena
27.04.2018 11:30

Usvajanjem zaključka na jučerašnjoj sjednici o slanju preporuke Ministarstvu civilnih poslova BiH, Vlada Federacije BiH je i zvanično pokrenula proceduru prijema u državljanstvo Bosne i Hercegovine Hektora Morića (Hectora), državljanina Republike Francuske.

Hektor Morić je rođen 21. februara 1988. u Parizu kao dijete Mirze i Regine Morić. Njegov otac Mirza Morić je bosanski kipar koji u Francuskoj živi 40 godina, gdje je prepoznatljiv po svom radu koji odiše nostalgijom za rodnom zemljom.

Preporuka je data jer je riječ o vrsnom umjetniku iz oblasti pejsažne arhitekture, o čemu svjedoče i preporuke uvaženih intelektualaca Bosne i Hercegovine.

Kako je istaknuto u preporuci koju je potpisao filmski režiser i dobitnik Oskara Danis Tanović, svojom oduševljenošću Bosnom i jakom voljom za istraživanjem bosanske kulture i za obogaćivanjem zemlje porijekla svog oca nečim pozitivnim, Hektor Morić odlučuje da se nastani u Sarajevu. Ovaj mladi Francuz osjeća se izrazito povezanim s našom zemljom i našom kulturom.

Morićevu želju za stjecanje bosanskohercegovačkog državljanstva, akademik i književnik Abdulah Sidran smatra plemenitom i doživljava je “kao poklon koji kao društvena zajednica i država dobivamo, a da ne znamo čime smo to zaslužili”.

Hektor Morić, kaže se u preporuci profesora Halila Tikveše, već tri godine, s povremenim prekidima, živi u Sarajevu, bavi se muzikom, pejsažnom arhitekturom, likovnom umjetnošću i prikuplja materijal za monografiju svog oca Mirze Morića.

“Ovaj mladi čovjek našoj zemlji nudi nešto jedinstveno i u svakom pogledu izuzetno: on žarko želi da u ovoj zemlji živi, te da se poveže sa svojim naslijeđem, usprkos svim nedaćama koje nas more, te okolnostima koje su, priznat ćete, daleko od idealnih. Hektor Morić donosi svojim entuzijazmom i ljubavi prema Bosni i Hercegovini, jednistvenu kombinaciju bosansko-francuske interkulturalnosti”, kaže u preporuci doc. dr. Ivana Radeljkovića s Katedre za francuski jezik i književnost Filozofskog fakulteta u Sarajevu.

Hektor Morić je, ističe profesor gitare Mirza Redžepagić, ne samo arhitekt već i iznimni talenat u umijeću sviranja gitare koji je, putujući Južnom Amerikom i Španijom, donio bogate i raskošne melodije južnih krajeva koje često prezentira na nastupima diljem Bosne i Hercegovine.

U preporuci Bošnjačke zajednice kulture Brčko, rodnog grada Mirze Morića, kaže se da dolazak u Sarajevo i Bosnu i Hercegovinu njegovog sina Hektora, osim iskazane i potvrđene ljubavi prema domovini njegovog oca, ima za cilj izradu i štampanje monografije o Mirzi Moriću, te pripremu i štampanje knjige crteža o Bosni i Hercegovini, uz popis autentičnih ljudi i jedinstvenog pejzaža; saopćeno je iz Ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću.

Tagovi

Hector Morić

Oglasi

NA VRH