Centar za promociju civilnog društva

Međunarodni dan djevojaka obilježen radionicama o informaciono-komunikacionim tehnologijama

Avaz.ba
27.04.2018 15:28

Četvrti put zaredom Centar za promociju civilnog društva (CPCD) organizirao je radionice za mlade djevojke koje su zainteresirane za informaciono-komunikacione tehnologije. 

Međunarodni dan djevojaka o informaciono-komunikacionim tehnologijama obilježava se posljednjeg četvrtka u aprilu svake godine, a obilježavanje ovog dana pokrenuto je od Međunarodne telekomunikacijske zajednice (ITU) i provodi se u više od 140 zemalja svijeta. CPCD je ovaj program samoinicijativno omogućio i djevojkama u Bosni i Hercegovini. 

- Organizirali smo tri radionice u saradnji sa firmama "eMedia Patch", "MistralTechnologies" i HUB387, ACADEMY387 i NEST71, gdje su članice kompanija razgovarale sa 27 djevojaka o sopstvenim iskustvima te značaju uključivanja djevojaka u područje informaciono komunikacionih tehnologija i promovisanje prednosti koje sa sobom nosi karijera u IKT.

Ponosni smo što smo i ove godine uspjeli okupiti veliki broj djevojaka iz različitih gradova u BiH, te se želimo zahvaliti na saradnji Mješovitoj srednjoj školi "Bužim", OŠ "Umihana Čuvidina" iz Sarajeva, Gimnaziji "Mustafa Novalić" iz Gradačca, OŠ „Saburina“ iz Sarajeva, OŠ Stijena iz Cazina, te Gimnaziji Istočna Ilidža i IV Gimnaziji Ilidža - izjavila je Aleksandra Crnogorac, koordinatorica ove inicijative i menadžerica u CPCD-u. 

Ovogodišnje obilježavanje Međunarodnog dana djevojaka u IKT omogućili su ličnim donacijama građani, kompanija "Microsoft" i CPCD.

CPCD će i dalje nastaviti da okuplja mlade ljude i promovira pozitivne trendove na bh. i svjetskom tržištu rada, implementirajući aktivnosti povodom Međunarodnog dana djevojaka u IKT-u, kao i tokom najvećeg edukativnog događaja u BiH – Sata kodiranja koji je i prošle godine BiH pozicionirao među najbolje u svijetu, okupljajući više od 35.000 mladih ljudi da kodiraju i otkriju svoje talente u ovom sektoru.

NA VRH