REAKCIJE

BPS: Armija RBiH je bila simbol države, zato se nemilosrdno napada

Avaz.ba

27.4.2018

Povodom hapšenja komandanta 5. korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine, BPS-Sefer Halilović podsjeća kako se očito radi o nastavku političkog plana po kojem se Armija Republike BiH, kao legalna državna vojska, želi pretvoriti u "zločinačku vojsku", i to progresivnim podizanjem optužnica protiv njenih generala.

Javnost podsjećamo da su, do sada, pred međunarodnim i domaćim sudovima procesuirana oba komandanta Armije RBiH, četiri komandanta korpusa Armije RBiH i oko deset komandanata brigada.

Kvantitativno gledano, generali i komandanti Armije RBiH izvedeni su pred sudove kao da su napadali, a ne branili Bosnu i Hercegovinu iz čega se može iščitati politički plan pokušaja pretvaranja odbrambene Armije RBiH u "jednu od tri strane".

Takav plan, posljedično, trebao bi dovesti do nasilno izvedene historijske konstatacije "da su svi podjednako činili zločine" što bi bila platforma za podjelu naše države.

BPS poručuje građanima Bosne i Hercegovine da na ovakve pojave gledaju krajnje odgovorno, s predznanjem da rušenje jedne države otpočinje ili završava tako što se uništavaju njeni simboli, a taj je proces u našoj državi itekako odmakao i popraćen je institucionalnom i društvenom šutnjom.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.