ANALIZA

Bivši šef OHR-a upozorava: SAD i EU morale naći zajedničku poziciju u BiH, jer tamo može izbiti rat

DW

28.4.2018

Posjeta ruske delegacije Sarajevu i Banjoj Luci, koju je predvodila Putinova "desna ruka" Valentina Matvijenko, mogla bi u konačnici, ipak, biti korisna za BiH.

Ruskinja je svojim tvrdim, antizapadnim porukama otvorila oči zapadnim liderima i skrenula im pažnju na BiH - državu razapetu između nemarnog Zapada i agresivnog Istoka.

Posjeta ruske delegacije, s predsjednicom Vijeća Federacije gornjeg doma ruskog parlamenta Valentinom Matvijenko na čelu Sarajevu i Banjoj Luci, podgrijala je stari strah od ruskog utjecaja na Balkanu.

Nakon otvorene podrške Republici Srpskoj, osude Zapada što podstiče zemlje Balkana na učlanjenje u EU i NATO, čime se „podriva sigurnost i stabilnost“, Valentina Matvijenko je začinila posjetu zvaničnom izjavom da je Rusija i na tim prostorima protiv proširenja NATO-a, piše DW.

- Iako je ovakav stav Kremlja odavno poznat, u BiH on posebno dobiva na značaju, jer se radi o zemlji u kojoj su mišljenja o učlanjenju u NATO podijeljena - kaže prof. dr. Klaus Buchenau, koji predaje historiju jugoistočne Evrope na Univerzitetu u Regensburgu.

On smatra i da će to “produbiti napetosti između Bošnjaka i Hrvata na jednoj i Srba na drugoj strani“. Mišljenje profesora Buchenaua je da bi svako forsiranje učlanjenja u NATO samo produbilo napetosti: “NATO bi trebao nastupiti diplomatski i sačekati razvoj situacije.”

Bivši CDU-ministar u njemačkoj vladi i bivši visoki predstavnik u BiH Kristijan Švarc-Šiling (Christian Schwarz-Schilling) kaže da “NATO u BiH ne može djelovati, jer odluku mora donositi većina stanovništva.

- A, u BiH većine nema, jer se sve stalno blokira u Domu naroda. OHR je praktično uništen. Sada bi SAD i EU morale iznaći zajedničku poziciju jer tamo može izbiti rat - kaže Švarc-Šiling, koji smatra i da je to razlog za buđenje SAD i EU, koje hitno moraju djelovati.

Profesor Buchenau smatra da je izjava Valentine Matvijenko da Rusija podržava Dejton, ali da traži zatvaranje OHR-a, proturječna, jer "ukazuje da Rusija Dejtonski sporazum vidi kao korak za faktičku secesiju bosanskih Srba, a ne kao mogućnost za očuvanje BiH kao zajedničke države.

I Švarc-Šiling o tome ima slično mišljenje: “Rusi godinama rade na jačanju svoje pozicije u RS, čiji je konačni cilj otcjepljenje ovog entiteta od BiH.”

- Mi smo, međutim, stalno zatvarali oči. U izvještajima EU su informacije koje govore o tome izbjegavane, u posljednjem se spominje ruska retorika, ali to nije retorika, već cilj, i to Zapad mora konačno shvatiti - zaključio je.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.