SARAJEVO

Crnalić: Tužilaštvo koristi neprimjeren termin, Sanski Most, Ključ i druge općine su oslobođene, a ne osvojene

S. Saletović

M. R. S.

28.4.2018

23.00 Na Sudu BiH završeno je ročište o prijedlogu Tužilaštva BiH za određivanje pritvora Atifu Dudakoviću i ostalima.

Sud će odluku o prijedlogu Tužilaštva BiH donijeti do 18 sati u nedjelju. 

Advokat Ekrema Dedića, Fahrija Karkin kazao je na ročištu da se ova istraga "vodi već 10 - 12 godina, te upitao koja je to činjenica odlučila da se filmski hapse ljudi".  

- Sumnjam da se politika umiješala. Zašto se to nije uradilo prije mjesec, to se radi pred izbore - istaknuo je Karkin te procijenio da Sud neće odrediti pritvor. 

Asim Crnalić, advokat Atifa Dudakovića i Ibrahima Nadarevića, u sudnici je naglasio da je u prijedlogu Tužilaštva uočio niz kontradiktornosti.  

Rekao je i da Tužilaštvo navodi da su općine koje se pominju - Sanski Most, Ključ i druge osvojene, što nije primjeren termin, nego su oslobođene. 

Naveo je i primjer da Dudaković nije bio u Krnjeuši, kako je to Tužilaštvo prezentiralo kroz iskaze zaštićenih svjedoka.  

Obrazlažući zašto je protiv prijedloga pritvora, Crnalić je rekao da je do sada saslušano oko 400 svjedoka i da ni na jednog nije vršen utjecaj.

- Tužilaštvo je namjerno ostavilo 15 svjedoka za saslušanje, kako bi imalo alibi za traženje pritvora - dodao je Crnalić. 

Izjavu Asima Crnalića nakon ročišta pogledajte u videoprilozima:

Video: E. Trako/Foto: S. Saletović


21.15 Nakon što je Tužilaštvo BiH završilo obrazlaganje prijedloga za određivanje pritvora Atifu Dudakoviću i ostalima, napravljena je kratka pauza, nakon čega će odbrana iznijeti odgovor. 

Tužiteljica Vedrana Mijović je kao posebne razloge za pritvor navela opasnost od utjecaja na svjedoke, naročito, jer Tužilaštvo ima u vidu pozvati još svjedoka. 

Iznijela je i iskaze kojima, kako je rekla, potkrepljuje osnovanu sumnju da su uhapšeni počinili zločine.  

Navela je iskaze niza zaštićenih svjedoka, bivših pripadnika 5. korpusa o navodnim ubistvima ratnih zarobljenika koje su počinili neki od uhapšenih, kao i da je Dudaković naređivao ubistva i znao za njih, i to ne samo zarobljenika nego i civila. 

Tužiteljica Mijović je navela da su još u fazi istrage te da se uhapšeni sumnjiče za ratni zločin protiv čovječnosti, a Atif Dudaković i za ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

Odbrana uhapšenih još jednom se požalila da su imali kratak rok za uvid, jer im je materijal dostavljen danas oko podne. 

19.00 Ročište o prijedlogu Tužilaštva za određivanje pritvora Atifu Dudakoviću i drugima počet će u 19.30 sati, a očekuje se da će trajati najmanje tri sata. 

Advokat Ekrema Dedića, Fahrija Karkin kazao je da je od Tužilaštva dobio 7.500 stranica materijala u 13 sati, tako da nema tehničke mogućnosti da se to pročita do početka ročišta.

- Kad me sudija pita jesam li spreman, moram reći da jesam, a kako ću biti spreman - dodao je Karkin.

Pojasnio je da najkasnije do sutra do 18 sati Sud treba donijeti odluku i dodao da će se protiviti zahtjevu Tužilaštva. 

18.15 U Sudu BiH večeras će biti održano ročište o prijedlogu Tužilaštva BiH da se Atifu Dudakoviću, legendarnom komandantu Petog korpusa Armije RBiH, odredi pritvor kao i za ostalih 12 osoba uhapšenih u akciji SIPA-e.

Advokat Asim Crnalić je stigao u prostorije Suda BiH, ali nije davao izjave za novinare. 

Podsjećamo, Tužilaštvo BiH danas je najavilo da će zatražiti pritvor svim uhapšenim u slučaju "Dudaković i drugi", a Sud je ekspresno odlučio da ročište bude održano večeras.

Iz Tužilaštva BiH su naveli da su razlozi za prijedlog pritvora opisani u članu 132. tačka b) ZKPBiH, odnosno zbog opasnosti da bi boravkom na slobodi osumnjičeni mogli ometati istragu, prikrivati dokaze te vršiti utjecaj na svjedoke ili saučesnike.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.