Crnalić: Tužilaštvo koristi neprimjeren termin, Sanski Most, Ključ i druge općine su oslobođene, a ne osvojene

SARAJEVO Odluka Suda BiH o pritvoru očekuje se u nedjelju do 18 sati

Crnalić: Tužilaštvo koristi neprimjeren termin, Sanski Most, Ključ i druge općine su oslobođene, a ne osvojene

23.00 Na Sudu BiH završeno je ročište o prijedlogu Tužilaštva BiH za određivanje pritvora Atifu Dudakoviću i ostalima.

Sud će odluku o prijedlogu Tužilaštva BiH donijeti do 18 sati u nedjelju. 

Advokat Ekrema Dedića, Fahrija Karkin kazao je na ročištu da se ova istraga "vodi već 10 - 12 godina, te upitao koja je to činjenica odlučila da se filmski hapse ljudi".  

- Sumnjam da se politika umiješala. Zašto se to nije uradilo prije mjesec, to se radi pred izbore - istaknuo je Karkin te procijenio da Sud neće odrediti pritvor. 

Asim Crnalić, advokat Atifa Dudakovića i Ibrahima Nadarevića, u sudnici je naglasio da je u prijedlogu Tužilaštva uočio niz kontradiktornosti.  

Rekao je i da Tužilaštvo navodi da su općine koje se pominju - Sanski Most, Ključ i druge osvojene, što nije primjeren termin, nego su oslobođene. 

Naveo je i primjer da Dudaković nije bio u Krnjeuši, kako je to Tužilaštvo prezentiralo kroz iskaze zaštićenih svjedoka.  

Obrazlažući zašto je protiv prijedloga pritvora, Crnalić je rekao da je do sada saslušano oko 400 svjedoka i da ni na jednog nije vršen utjecaj.

- Tužilaštvo je namjerno ostavilo 15 svjedoka za saslušanje, kako bi imalo alibi za traženje pritvora - dodao je Crnalić. 

Izjavu Asima Crnalića nakon ročišta pogledajte u videoprilozima:

Video: E. Trako/Foto: S. Saletović

21.15 Nakon što je Tužilaštvo BiH završilo obrazlaganje prijedloga za određivanje pritvora Atifu Dudakoviću i ostalima, napravljena je kratka pauza, nakon čega će odbrana iznijeti odgovor. 

Tužiteljica Vedrana Mijović je kao posebne razloge za pritvor navela opasnost od utjecaja na svjedoke, naročito, jer Tužilaštvo ima u vidu pozvati još svjedoka. 

Iznijela je i iskaze kojima, kako je rekla, potkrepljuje osnovanu sumnju da su uhapšeni počinili zločine.  

Navela je iskaze niza zaštićenih svjedoka, bivših pripadnika 5. korpusa o navodnim ubistvima ratnih zarobljenika koje su počinili neki od uhapšenih, kao i da je Dudaković naređivao ubistva i znao za njih, i to ne samo zarobljenika nego i civila. 

Tužiteljica Mijović je navela da su još u fazi istrage te da se uhapšeni sumnjiče za ratni zločin protiv čovječnosti, a Atif Dudaković i za ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

Odbrana uhapšenih još jednom se požalila da su imali kratak rok za uvid, jer im je materijal dostavljen danas oko podne. 

19.00 Ročište o prijedlogu Tužilaštva za određivanje pritvora Atifu Dudakoviću i drugima počet će u 19.30 sati, a očekuje se da će trajati najmanje tri sata. 

Advokat Ekrema Dedića, Fahrija Karkin kazao je da je od Tužilaštva dobio 7.500 stranica materijala u 13 sati, tako da nema tehničke mogućnosti da se to pročita do početka ročišta.

- Kad me sudija pita jesam li spreman, moram reći da jesam, a kako ću biti spreman - dodao je Karkin.

Pojasnio je da najkasnije do sutra do 18 sati Sud treba donijeti odluku i dodao da će se protiviti zahtjevu Tužilaštva. 

18.15 U Sudu BiH večeras će biti održano ročište o prijedlogu Tužilaštva BiH da se Atifu Dudakoviću, legendarnom komandantu Petog korpusa Armije RBiH, odredi pritvor kao i za ostalih 12 osoba uhapšenih u akciji SIPA-e.

Advokat Asim Crnalić je stigao u prostorije Suda BiH, ali nije davao izjave za novinare. 

Podsjećamo, Tužilaštvo BiH danas je najavilo da će zatražiti pritvor svim uhapšenim u slučaju "Dudaković i drugi", a Sud je ekspresno odlučio da ročište bude održano večeras.

Iz Tužilaštva BiH su naveli da su razlozi za prijedlog pritvora opisani u članu 132. tačka b) ZKPBiH, odnosno zbog opasnosti da bi boravkom na slobodi osumnjičeni mogli ometati istragu, prikrivati dokaze te vršiti utjecaj na svjedoke ili saučesnike.

Preuzmite aplikacije Dnevnog avaza za Android i iOS.

Povezano
NA VRH