ZANIMANJA

Karavdić: Oduvijek me privlačilo ono čega se druge žene plaše

Aida je u Oružanim snagama već pet godina

Piše: N. SMAJOVIĆ

30.4.2018

Dame u vojnoj službi na našim prostorima prije samo nekoliko godina bile su vrlo rijetka pojava, ali ta praksa se svakodnevno mijenja. Da žene itekako mogu biti uspješne u tom zanimanju, a istovremeno i kao majke i supruge, svjedoči i 28-godišnja Aida Karavdić iz Visokog.

Završila koledž

Već pet godina je pripadnica Oružanih snaga BiH, vojnik prve klase u osmom bataljonu logističke podrške u kasarni u Rajlovcu. Osim toga, tri godine je radila i kao vezista u kasarni u Banjoj Luci, a prekomanda je stigla nakon rođenja kćerkice.

- Sve što druge žene ne žele, čega se boje, u čemu su nesigurne, to je mene privlačilo. Tako je bilo i s uniformom, jer sam se još kao mala divila policajkama i maštala da to postanem. Dok sam radila kod privatnika težila sam uvijek boljem, a onda je objavljen konkurs za Oružane snage i prijavila sam se. Otišla sam na obuku, ispunila sve norme, i nakon tri mjeseca postala dio Oružanih snaga BiH – govori Aida.

Za pet godina u vojnoj službi završila je i Komunikološki koledž, a zatim se udala te prije dvije godine postala i majka.

- Dok sam bila na porodiljskom, mislila sam da je karijera gotova, međutim, dok gledam svoju kćerku, sada imam još veću želju za napredovanjem kako bih njoj bila dobar primjer. Bez obzira šta je to što volite i želite, ne osvrćite se na predrasude, negativne ljude i komentare, slijedite svoje snove – poručila je Karavdić.

Ima podršku

Porodični život i druženje s prijateljima uspijeva uskladiti s poslom.

- Veoma je naporno, teško i stresno, jer suprug radi van BiH, tako da preuzimam i njegovu ulogu. Trudim se biti i majka i otac, domaćica, čistačica, kuharica i vojnik, i snalazim se… Bitno je imati volju, želju, podršku naravno, i onda se sve može – rekla nam je Karavdić, koja planira nastaviti s fakultetskim obrazovanjem, ali i napredovati u službi.

Zaljubljena u Banju Luku

- U ovih pet godina bilo je mnogo teških, ali i lijepih trenutaka, ali i jedni i drugi su vezani za početak moje službe. Tromjesečna obuka je bila i psihički i fizički izazov. Posao u Banjoj Luci bio je prvo odvajanje od porodice i prijatelja. Mislila sam da neću uspjeti ni izdržati, ali nakon početnih teškoća, kasnije sam se zaljubila u taj grad i osjećam se kao da sam rođena u Banjoj Luci – ispričala nam je Aida.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.