KAIRO

Ojačati pravosudnu i policijsku saradnju u borbi protiv terorizma

Fena

30.4.2018

Članovi delegacije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine u Parlamentarnoj skupštini Unije za Mediteran (PSUzM) Hazim Rančić i Diana Zelenika učestvovali su na 14. plenarnom zasjedanju PSUzM, koje je, pod predsjedavanjem Egipta, održano u Kairu.

Tokom zasjedanja, koje je bilo posvećeno načinima suprotstavljanja terorizmu u Euromediteranskoj regiji, parlamentarcima 43 zemlje članice Unije za Mediteran iz Evropske unije, zemalja Bliskog istoka i sjeverne Afrike, kao i zemalja zapadnog Balkana, obratili su se predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta Egipta Ali Abdel Aal i predsjednik Evropskog parlamenta Antonio Tajani.

Uz nedvosmislenu osudu svih akata terorizma i nasilnog ekstremizma, parlamentarci iz zemalja članica PSUzM u usvojenim završnim preporukama zasjedanja naglasili su da terorizam predstavlja prijetnju miru i sigurnosti, demokratiji, vladavini prava i ljudskim pravima u državama članicama Unije za Mediteran.

Istaknut je zahtjev za odlučno i koordinirano djelovanje država i međunarodnih aktera u sprečavanju i borbi protiv terorizma, uz puno poštivanje osnovnih ljudskih prava i sloboda garantiranih međunarodnim pravom.

Države članice Unije za Mediteran pozvane su da ojačaju pravosudnu i policijsku saradnju i da razmjenjuju podatke i informacije u oblasti borbe protiv terorizma.

Pozdravljeni su pregovori s nekoliko mediteranskih zemalja s ciljem da se osigura redovna razmjena podataka između EUROPOL-a i vlasti u tim zemljama u oblasti borbe protiv terorizma i organiziranog kriminala.

Države članice Unije za Mediteran pozvane su da uvedu efikasne mjere za suzbijanje finansiranja terorizma te širenja sadržaja na internetu, društvenim mrežama i televizijskim kanalima sa sadržajima koji iniciraju i promoviraju terorizam, uz istovremeno puno poštivanje slobode izražavanja.

Predsjedavanje PS Unije za Mediteran u narednih godinu preuzeo je Evropski parlament, saopćeno je iz Sektora za odnose s javnošću PSBiH.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.