SKANDALOZNO

Hoće li nastavnik optužen za pedofiliju konačno dobiti otkaz

Alihodžić: Još nema presude

E. Trako

30.4.2018

Uprkos tome što mu se u Općinskom sudu u Sarajevu već dvije godine sudi za pedofiliju, Samir Alihodžić, zet Kemala Ademovića, i dalje nesmetano obavlja posao nastavnika tjelesnog i zdravstvenog odgoja u Osnovnoj školi „Grbavica I“ u Sarajevu.  

Važna tajna

Alihodžić je optužen da je 2015. jednoj maloljetnici slao poruke neprimjerenog sadržaja, tražio od nje nage fotografije i pozivao na seksualni odnos.

Iako je Kantonalno tužilaštvo 16. marta 2016. podiglo optužnicu protiv Alihodžića, ni dvije godine poslije nema presude. Istovremeno, ovaj optuženi pedofil ne snosi posljedice poput suspenzije ili otkaza s posla. Dobro upućeni navode da je upravo zahvaljujući utjecaju Ademovića, bivšeg direktora AID-a, Alihodžić zaštićen.

Iz Općinskog suda Sarajevo kažu da je javnost isključena iz ovog predmeta.

- U predmetu broj 65 0 K 511791 16 K javnost je isključena u smislu člana 250. Zakona o krivičnom postupku Federacije BiH - kratko je rečeno za naš list.

Ovaj član Zakona podrazumijeva da se javnost može isključiti u slučaju da je „to u interesu državne sigurnosti ili ako je to potrebno radi čuvanja državne, vojne, službene ili važne poslovne tajne, čuvanja javnog reda, zaštite morala u demokratskom društvu, osobnog i intimnog života optuženoga ili oštećenoga ili zaštite interesa maloljetnika ili svjedoka“.

Obavijest Suda



Ademović: Štiti zeta

U međuvremenu, roditelji učenika u ovoj osnovnoj školi pokušali su ukazati direktoru Omeru Begoviću o kakvom se nastavniku radi, na šta je Begović uporno, kao i na upit „Avaza“, odgovarao sa „nisam dobio nikakvu službenu obavijest Suda“.

- Uskoro će i taj direktor biti smijenjen, ide izbor novoga. Vidjet ćemo hoće li onda Alihodžić imati zaštitu. A i Kemo Ademović izašao je iz SDA. Nevjerovatno je da se to u 21. stoljeću događa – kaže jedan zabrinuti roditelj.

Vidjela si kako te mjerim... 

Zet poslanika u Skupštini KS Kemala Ademovića u porukama koje je slao maloljetnici, čiji je otac i prijavio slučaj policiji, pisao je: „Vidjela si kako te mjerim. Nema prepreka ni predrasuda među nama“, te je tražio da za njega odvoji koju minutu „osim ako nećeš da izvučemo analizu i da radiš dodatne vježbe“.

No, ovi šokantni podaci, koji su i predmet optužnice, očigledno nisu smetnja ni za Ministarstvo obrazovanja Kantona Sarajevo niti upravu OŠ „Grbavica 1“.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.