BH. PRIVREDA

Gradnja infrastrukture može povući naprijed bh. ekonomiju

Gradnja infrastrukture daje poticaj ekonomskom rastu u BiH

E. HALIMIĆ

1.5.2018

Analitičari Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) smatraju da će ekonomija u našoj državi u toku ove godine ostvariti povećanje za 3,2 posto, što ipak nije dovoljno, ali je značajno bolje u poređenju s rastom u 2017. 

 Podsjećaju da je povećanje BDP-a Bosne i Hercegovine u oktobru prošle godine iznosilo svega 2,6 posto.
 

Uvjet za napredak

 - Ekonomski rast BiH ubrzat će se na 3,5 posto u toku 2019. godine i na četiri posto do 2023. godine – naglašeno je u izvještaju MMF-a.
 

Dodaje se da će deficit tekućeg računa BiH biti na nivou od 5,9 posto BDP-a u ovoj godini, a očekuje se daljnje produbljivanje na 6,5 posto BDP-a sljedeće godine. Bosna i Hercegovina je završila 2017. sa manjkom na tekućem računu od 5,2 posto BDP-a – pojašnjeno je.

 Povećanje prognoza rasta državnog BDP-a u slučaju MMF-a povezano je isključivo s najavama da će se već ove, a posebno naredne godine, krenuti u aktivnu gradnju putne infrastrukture, naročito na Koridoru 5C.
 

Jorg Dekresin (Decressin), zamjenik direktora MMF-a za Evropu, naglasio je nužnost uvođenja putarina u BiH, koje se prikupljaju na poseban račun, odakle će se finansirati infrastrukturni projekti.

 

Damir Miljević, ekonomski analitičar, kazao je za “Avaz” da je gradnja infrastrukture, a posebno cestovne, jedan od uvjeta za napredak ekonomije, ali i da sama po sebi nije dovoljna. 

Stvoriti ambijent

- Svakako da može doći do povećanja BDP-a kroz gradnju infrastrukture. Kad upumpate veoma mnogo novca u infastrukturu, bilježi se rast BDP-a. Kad, naprimjer, uložite 600 miliona eura u Koridor 5C, onda to rezultira povećanjem BDP-a za 0,8 posto – pojasnio je Miljević.

Dodao je da se za bilo kakav ozbiljniji napredak vlast mora potruditi da stvori ambijent da dođu novi investitori, a ne da se sve zasniva na MMF-u ili EBRD-u.

- Našoj državi potrebne su veće stope rasta BDP-a, koje bi se kretale između šest i deset posto – naglasio je Miljević.

Ubrzanje inflacije do 2023. 

- Očekuje se kako će potrošačke cijene u BiH porasti za 1,5 posto u toku ove godine i 1,6 posto u 2019. Predviđa se ubrzanje inflacije do dva posto do 2023. godine – ističe se u izvještaju MMF-a.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.