BUDNA STRAŽA

Pripadnici Oružanih snaga BiH na vojnoj vježbi u Merilendu

Srna

30.4.2018

Pripadnici Oružanih snaga BiH putuju sutra u SAD da bi učestvovali na vježbi pod nazivom "Budna straža", u okviru međudržavnog programa saradnje BiH i države Merilend, saopćeno je iz Ministarstva odbrane BiH.

Vježba se održava u organizaciji Nacionalne garde ove američke savezne države od 6. do 11. maja u Baltimoru, a njen cilj je uvježbati koordinaciju, operativne odnose, planove i procedure za djelovanje u vanrednim situacijama i slučajevima prirodnih i drugih katastrofa i nesreća.

Osim predstavnika BiH, na vježbi će iz regiona učestvovati i predstavnici država članica A-pet inicijative - Albanije, Hrvatske, Crne Gore, Makedonije i Srbije, a iskustva i naučene lekcije poslužit će zemljama s Balkana da u budućnosti planiraju i organiziraju sličnu vježbu na regionalnom nivou.

- Scenarij, svrha i ciljevi vježbe prilika su za zemlje učesnice da steknu uvid na koji način Nacionalna garda, u saradnji s drugim nacionalnim i federalnim agencijama, postupa u slučajevima prirodnih i drugih katastrofa i nesreća - ističe se u saopćenju.

Učesnici će steći i uvid u propise, procedure, nadležnosti, koordinaciju i način postupanja između vojnih i civilnih struktura u slučajevima ovakvih i sličnih scenarija u budućnosti.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.