BIH

Jusko: Jedan šestogodišnji dječak mi je umro na rukama

A. Durgut/Avaz.ba

S. D. - A. Nu.

2.5.2018

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+4

Povodom 2. maja, historijski važnog datuma za odbranu Sarajeva tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu, visoka delegacija Saveza za bolju budućnost (SBB) položila je cvijeće na Spomenik ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva 1992.-1995. godine.

Prema procjenama, u Sarajevu je tokom rata od 1992. do 1995. ubijeno više od 10.000 građana, od kojih je 1.600 djece.

Ismir Jusko, ministar prometa i komunikacija, inače učesnik odbrane grada i BiH, 2. maja 1992., tada u svojstvu pripadnika Specijalne jedinice MUP-a RBiH, prisjetio se ovih presudnih dana za opstanak BiH.

- U životu svih nas postoji sigurno dan koji nikada nećemo zaboraviti. Za mene i za veliki broj kolega, pripadnika Specijalne jedinice MUP-a RBiH, to je bio 2. maj. Od jutros se govori o 2. maju i svemu onome što se dešavalo 1992. To je bio dan D, ne samo kada je u pitanju Sarajevo nego cijela BiH. Moram istaknuti i značaj ovog mjesta ispred kojeg smo danas. Za mene, ovaj mjesec predstavlja još jednu veliku i dodatnu tragediju jer sam u maju 1992. bio u situaciji da mi je nakon jednog masakra jedan šestogodišnji dječak umro na rukama. Svaki put kada razgovaram s mladim ljudima, kažem im da je 1.600 djece ubijeno samo u Sarajevu, a u cijeloj BiH još veći broj. Koliko je među njima bilo nesuđenih inžinjera, doktora, sportista...Postoji jedan citat koji kaže: „Mladost koja ne bude znala cijeniti svoju prošlost, neće nikada znati napraviti svoju budućnost.“ Zbog svega što se dešavalo u tom periodu, mislim da svi trebamo stegnuti zube i ići ka boljoj budućnosti, da ratujemo na polju ekonomije, sporta, naša mladost da ostane ovdje, a ne da odlazi iz BiH. To su ratovi koje trebamo voditi - rekao je ministar Jusko.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.