ALARMANTNO U Lukavcu proglašeno stanje tehničko-tehnološke nesreće

“Bijelo more” otrovalo i zemljište

H. ČALIĆ – E. MUJKIĆ
02.05.2018 20:00

Foto: Na obalama ostaje opasni talog

Općinski štab civilne zaštite Lukavac donio je Odluku o proglašavanju stanja tehničko-tehnološke nesreće zbog izlijevanja opasnih hemikalija iz taložnice "bijelo more" preduzeća "Soda Sisecam" Lukavac, što je prouzrokovalo zagađenje okolnog zemljišta i rijeke Spreče.

Nema curenja

Ova ekološka katastrofa pogodila je, u prvom redu, obradive parcele kod Lukavca, potom rijeku Spreču pa onda i rijeku Bosnu, nizvodno od Doboja prema Savi.

Taložnica je sanirana i više nema curenja hemikalija u rijeku, a iz dana u dan se smanjuje pH faktor, što su utvrdili i vodni inspektori iz Banje Luke i Doboja.

Vrijednost pH faktora, prema uzorcima iz Bosne na tri lokacije, opaola je na 8, ali opasnost time nije prošla.

- Uzorke smo uzeli na ušću Spreče u Bosnu te kod naselja Kostajnica i Rudanka. Stanje je bolje, ali u rijeci ima još elektrolita - kazao je glavni vodni inspektor iz Banje Luke Miroslav Tanasić.

Bijeli val prošao je Doboj i jučer je bio u naselju Podnovlje. Na licu mjesta bili su i ribari Sportsko-ribolovnog društva “Bosna” iz Doboja. Predsjednik Ratko Bogdanović kaže da su užasnuti slikama Bosne.

Namiriti štetu

- Ovo je nezabilježena katastrofa. Riba, koja je u fazi mriještenja, bježala je ispred otrova, a mnoga je uginula. Odmah ćemo formirati komisiju za procjenu štete, koju će neko morati namiriti - kaže Bogdanović.

Nihad Akeljić iz “Soda Sisecama”, koje gazduje taložnicom, ističe da je stanje pod kontrolom. Taložnica je sanirana, kao i dio nasipa koji je doživio havariju, a na okolnim njivama otpad je opasan nasipom i nema bojazni da bi se i ova količina taloga mogla naći u Spreči.

  • Zagađena Spreča ulila se u Bosnu kod Doboja ( H. Čalić)
    Zagađena Spreča ulila se u Bosnu kod Doboja ( H. Čalić)

Utvrditi odgovornost

I delegacija Vlade Tuzlanskog kantona, s načelnikom Lukavca Edinom Delićem, posjetila je lokaciju taložnice.

- Ovaj materijal je najvećim dijelom kreč. Djelimično ima i kalcijum hlorida. Nema direktne ugroženosti građana od posljedica ovog incidenta - kazao je Delić.

Iz Vlade su poručili da će tražiti i da se utvrdi eventualna odgovornost svih što se ovaj incident spriječio na vrijeme.

Sanacione mjere

Održana je vanredna sjednica Kantonalnog štaba CZ Tuzla, na kojoj su bili i predstvanici drugih nadležnih institucija. Menadžmentu “Soda Sisecama” naloženo je da dostavi podatke u vezi s akcidentom te da preduzme odgovarajuće mjere.

Potrebno je i da federalni vodni inspektor odredi sanacione mjere ili predloži Federalnom ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva pripremu i provedbu sanacijskog programa.

Oglasi

NA VRH