GOJČIN

Sjećanje na Nefisu Osmančević, prvu civilnu žrtvu agresije u Kalesiji

F. S.

2.5.2018

U kalesijskom naselju Gojčin položeno je cvijeće ispred spomen-obilježja Nefisi Osmančević, prvoj civilnoj žrtvi agresije na području kalesijske općine. U ime općinskog načelnika Seada Džafića, cvijeće su položili njegov savjetnik Fikret Suljkanović te Hata Mujčinović i Zijad Kulanović, šefovi općinskih službi.

U rano jutro 2. maja 1992. godine granatiranjem iz pravca Rakinog Brda i iz Dubnice, a potom i rafalima sa Carske Bašče po centru Kalesije, Prnjavoru, Gojčinu i Jelovom Brdu, počela je oružana agresija na kalesijsku općinu. Tehnički superiornije neprijateljske snage, podržavane tenkovima i jedinicama tadašnje JNA, istog su dana opkolile i zauzele Jelovo Brdo i Gojčin. Tog 2. maja 1992. godine ubijena je i Nefisa Osmančević, ranjeni su njena snaha Sabina i dvogodišnji bratić Anel. 

U znak sjećanja na ovaj događaj 2. maj se obilježava kao dan MZ Jelovo Brdo i Gojčin. Savjetnik općinskog načelnika Fikret Suljkanović je kazao da se mora čuvati sjećanje na ovaj događaj, da se mora znati ko je agresor, a ko žrtva.  

Polaganju cvijeća prisustvovao je i Alija Osmančević, otac ubijene Nefise, koji je kroz suze kazao da će mu taj dan uvijek ostati urezan u sjećanje i da niko i nikada ne smije zaboraviti one koji su ubijeni zbog vjere, nacije i želje da imaju svoju domovinu.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.