EPP

Poruka iz Brisela: Dol zaprijetio bh. političarima

Dol: Bit će posljedica

S. N.

2.5.2018

- Očekujem da se lideri u BiH, kao svi drugi odgovorni političari, drže datih obećanja i iznjedre što prije kompromis. Neuspjeh da se dogovore o kompromisnom rješenju na vrijeme imat će teške posljedice. To će narušiti njihovu kredibilnost u očima vlastitih naroda, naštetit će putu BiH k EU, ali će imati i posljedice unutar grupacije Evropskih narodnih stranaka (EPP) – poručio je Žozef Dol (Joseph Daul), predsjednik EPP-a.  

U pisanom saopćenju povodom pregovora o promjenama Izbornog zakona u BiH prvi čovjek evropskih narodnjaka, najjače političke grupacije unutar Evropske unije, istakao je „snažnu podršku“ razgovorima o ovoj temi, koju pružaju ambasade EU i SAD u Sarajevu.

- Pažljivo pratim dešavanja u BiH. I dalje sam vrlo zabrinut zbog nedostatka napretka u pronalaženju kompromisnog rješenja o izbornim promjenama. Snažno apeliram na trenutne političke lidere, članove grupacije EPP-a, da postignu dogovor u korist svih građana i cijele države. Oni moraju postaviti budućnost države iznad svojih ličnih ili partijskih interesa. Posljednji sastanak koji sam imao s njima završen je i ja sam otišao s uvjeravanjima tri EPP lidera – Bakira Izetbegovića (SDA), Dragana Čovića (HDZ BiH) i Mladena Ivanića (PDP) da će naći rješenje za trenutni zastoj ovog procesa.

EPP drži riječ datu građanima i očekujem da će i naši lideri u BiH uraditi isto – zaključio je Dol.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.