SARAJEVO

"Zelene beretke" u Dobrovoljačkoj ulici pružile podršku generalu Dudakoviću

E. Trako

E. Trako

3.5.2018

Pripadnici "Zelenih beretki"  u sarajevskoj ulici Hamdije Kreševljakovića, bivšoj Dobrovoljačkoj, odali su počast borcima i građanima Sarajeva koji su stradali na tom mjestu prije 26 godina.

Veterani su položili vijenac i proučili Fatihu pored spomen-ploče stradalim saborcima kod mosta Drvenija. Prisutni su bili i ministar za pitanja boraca invalida u Vladi FBiH Salko Bukvarević i ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Muharem Fišo.

- Drugog maja 1992. godine izvršen je žestok napad. Jugoslovenska vojska je izabrala da bude agresor. Dragi saborci, zahvaljujući vama, BiH je sačuvana. To je najveća pobjeda u periodu agresije. Potisnuli smo treću vojnu silu u Evropi. Ipak, zabrinjava nas neistina koja se priča o 3. maju. Sukob je izazvala Jugoslovenska vojska, oni nisu ispoštovali dogovor i otvorili su vatru na branioce Sarajeva. Mi da smo bili zločinci, mi ranjene ne bismo sproveli do bolnica niti bismo zarobljene razmijenili. Poručujemo da nismo zločinci, mi smo branili naš grad - kazao je danas Vahid Alić iz Udruženja "Zelene beretke". 

Bivši borci i stotinjak građana pružili su podršku generalu Atifu Dudakoviću, osumnjičenom za ratni zločin, kao i svim bivšim pripadnicima Armije RBiH.




Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.