STAVOVI

Čović nakon sastanka s Brnabić i Dodikom: Nije se smio odbiti prijedlog Srbije o granici

Vijesti.ba

3.5.2018

Član Predsjedništva BiH i lider HDZ-a BiH Dragan Čović rekao je da je optimističan uoči današnjeg sastanka na kojem će predsjednici stranaka iz FBiH, uz medijaciju predstavnika međunarodne zajednice, još jednom pokušati doći do rješenja izmjena Izbornog zakona BiH da bi se ispoštovala odluka Ustavnog suda u slučaju "Božo Ljubić".

- Uvijek sam pozitivan prema sastancima. Vrijeme nam lagano istječe, ali pokušat ćemo unutar FBiH naći neki konsenzus - rekao je Čović.

Član Predsjedništva BiH danas je, zajedno s predsjednikom RS Miloradom Dodikom i premijerkom Srbije Anom Brnabić, svečano otvorio ekonomski forum na Jahorini, a potom su na marginama ovog događaja održali sastanak.

- Na dnevnom redu su bile opće teme, poput toga kako možemo povezati BiH i Srbiju oko ključnih stvari koje smo već na neki način otvorili kao pitanja, pa unutar BiH nismo našli zajednički stav, a držimo da je to još šansa. Dakle, riješiti granična pitanja, prometnice koje su nam danas nužne, a koje već dugo stoje i postaju opterećenje za normalno funkcioniranje ljudi s obje strane granice. Uvjeren sam da će ovo što mi dogovaramo morati naći konsenzus i u BiH od one treće strane, koja to posljednjih pet-šest mjeseci osporava - kazao je Čović.

Na upit je li riječ o rješenju graničnih sporova po prijedlogu Srbije, Čović je odgovorio potvrdno, ocijenivši da je riječ o "džentlmentskom prijedlogu".

- To je to, tada je ponuđeno nešto što se sa naše strane nije smjelo odbiti - zaključio je Čović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.