SARAJEVO

Novi pokušaj: Pregovori političkih lidera o izmjenama Izbornog zakona ušli u peti sat

S. Saletović/Avaz.ba

S. DEGIRMENDŽIĆ

3.5.2018

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz

21:00  Još traje sastanak političkih lidera stranaka u rezidenciji ambasadorice SAD u BiH Morin Kormak (Maureen Cormack), kojem prisustvuje i specijalni predstavnik EU u BiH Lars-Gunar Vigemark (Lars-Gunnar Wigemark). 

Kako javlja novinar "Dnevnog avaza" s lica mjesta, pregovori su ušli u peti sat.

U Sarajevu su danas nastavljeni pregovori o izmjenama Izbornog zakona BiH.

Sastanku prisustvuju lider SDA Bakir Izetbegović, HDZ-a Dragan Čović, SDP-a Nermin Nikšić, DF-a Željko Komšić i potpredsjednik SBB-a Damir Arnaut.

Sastanak se održava u rezidenciji ambasadorice SAD u BiH Morin Kormak (Maureen Cormack), a prisutan je i šef Delegacije Evropske unije i specijalni predstavnik EU u BiH Lars-Gunar Vigemark (Lars-Gunnar Wigemark).

Nikšić je prije početka sastanka rekao da nije preveliki optimista, da nema mjesta za daljnje ustupke te da je SDP sve što je mislio o Izbornom zakonu iznio u svom prijedlogu koji je uputio u proceduru u Federalnom parlamentu.

Komšić je, također, istaknuo da je bio optimista na početku, ali u posljednje vrijeme dolaze da usreće Dragana Čovića.

Podsjećamo, Damir Arnaut je u ranijoj izjavi za "Avaz" kazao da smatra da su HDZ i SDA "zacementirale" pozicije i stavove u dogovoru, kako već i rade sve zajednički posljednjih decenija.

- Sve ukazuje na to da HDZ i SDA ne žele rješenje, pa i da su se dogovorili da se ne dogovore. Prije desetak dana HDZ je optužio ambasadore SAD i EU da zastupaju bošnjačku stranu, a jučer su SDA portali optužili ambasadore da lobiraju za HDZ. Ovim HDZ i SDA samo stvaraju klimu da ne dođe do dogovora i da izbornu kampanju vode na tim međusobnim optuživanjima da bi se zaboravilo da se oni vrlo lako dogovore o kadrovskim rješenjima, o podjeli diskrecionih sredstava i kontroli dvije elektroprivrede i dva telekoma. S tim ciljem su i ukopali suprotne pozicije: HDZ s nekim aparthejdskim prijedlozima, a SDA sa zahtjevom da OHR nametne rješenje. I onda se, naravno, postavlja pitanje: ako je vjerovati SDA portalima da međunarodna zajednica lobira za HDZ, hoće li OHR nametnuti rješenje po mjeri HDZ-a i hoće li taj neki etnoteritorijalni model odgovarati i SDA dok god imaju izgovor da oni to nisu potpisali? Upravo prizivanjem OHR-a SDA je odustala od principa koje smo usaglasili jer je nemoguće da OHR nametne reduciranje ovlasti Doma naroda i SDA to dobro zna - kazao je Arnaut.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.