BIH

Kormak i Vigemark saglasni: Ovo je korak naprijed

S. Saletović

Piše: S. D.

3.5.2018

Šef Delegacije EU u BiH Lars-Gunar Vigemark (Gunnar-Wigemark) je nakon večerašnjeg sastanka okupljenim novinarima kazao kako je razgovor bio dobra i konstruktivna rasprava. 

- Proveli smo više od četiri sata u razgovorima sa četiri od pet lidera političkih stranaka. Nažalost, gospodin Fahrudin Radončić, lider SBB-a nije mogao biti sa nama večeras iz zdravstvenih razloga. Ovo je drugi put da se u ovoj konstelaciji sastajemo. Prvi put bila su prisutna tri od pet lidera, večeras su bili četiri, tako da se nadam da će idući biti pet - kazao je Vigemark.

Istaknuo je kako je rasprava rezultirala dogovorom o angažmanu stručnjaka iz Venecijanske komisije, koji će dati svoje mišljenje.

Ambasadorica SAD u BiH Morin Kormak (Maureen Cormack) je kazala kako računa na političke stranke da nastave u razgovorima.

- Zahvaljujem se EU i Venecijanskoj komisiji što su ponudili stručni savjet da se riješi ovo jako komplikovano pitanje. SAD su posvećene da i dalje pomažu u ovom procesu kako bi se došlo do rješenja. Imali smo ozbiljan razgovor i on može predstavljati osnovu da se ide ka kompromisu - zaključila je Kormak.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.