BANJA LUKA

Muftija banjalučki: Prisjećanje na dan kad je srušena i obnovljena Ferhadija

Fena
04.05.2018 12:56

Muftija banjalučki Osman ef. Kozlić izjavio je danas u razgovoru za Fenu da će ove godine 7. maj, Dan džamija, biti obilježen u obnovljenoj Ferhadiji, uz simbolično prisjećanje na dan kada je ta džamija srušena 1993. i ponovo otvorena 2016. godine.

Najavio je bogat mevludski program, u kojem će učestvovati učenici cazinske medrese, a predavač će biti muftija bihaćki Hasan-ef. Makić, a sve se organizira u saradnji s Upravom za vjerske poslove Rijaseta Islamske zajednice u BiH.

- S obzirom na to da se ove godine obilježavanje poklapa s našim predramazanskim aktivnostima, u Banjoj Luci će 8. maja biti upriličena i promocija čuvenog djela ''Mesnevija'' autora Dželaludina Rumija, a među promotorima će biti i akademik Rešid Hafizović. Istu večer bit će održan i predramazanski koncert duhovne muzike, a učestvuju Armin Muzaferija, Latif Močević, hor "Preporod“, Tasavufski ansambl – rekao je muftija Kozlić.

Istakao je da je nakon otvaranja obnovljene Ferhadije 2016. godine počela izgradnja posljednje neobnovljene u ratu porušene džamije u tom gradu - Arnaudije.

- Ta džamija, od velikog sakralnog značaja, veoma nam je važna, jer je, nakon Aladža džamije, koja je pri kraju, ostala jedina neobnovljena. Njena obnova je u toku, a prošle godine se pribavljao kamen iz Italije i sada je sve spremno da se intenziviraju radovi - precizirao je muftija banjalučki. 

Izrazio je nadu da bi u naredne dvije godine trebala biti završena i njena obnova.

- Ne treba napominjati koliko je važno da se svi objekti svih vjerskih zajednica, a naročito oni od posebnog značaja, što prije obnove te da se ta priča što prije završi da bismo se mogli posvetiti drugim stvarima, obnovi nas samih i okretanju našem društvu i rješavanju svakodnevnih problema - naglasio je muftija banjalučki.

Dan džamija obilježava se 7. maja, na dan kad je prije 25 godina srušena džamija Ferhadija u Banjoj Luci i godišnjicu pogibije Murata Badića, koji je podlegao povredama zadobivenim u neredima do kojih je došlo prilikom pokušaja polaganja temeljca za obnovu Ferhadije 2001. godine.

NA VRH