BH. BLAGO

Vladari su se smjenjivali, a Konak ih je sve nadživio

U Konaku danas smještena gračanička općinska administracija

H. ČALIĆ

5.5.2018

Zgrada Konaka, odnosno Vijećnice, koju je davne 1887. godine sagradila Austro-Ugarska carevina, uz Medresu Osman-kapetana Gradaščevića, najljepša je građevina u Gračanici. Danas je Konak sjedište općinske administracije, a simbolično su je, zbog dvoslojne fasade, prozvali i „šarena zgrada“.

Stogodišnja garancija

Zgrada stara 131 godinu i danas blista u svojoj raskoši, a 2009. proglašena je nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine.

Iako postoje informacije da je Austro-Ugarska, nakon što je sagradila ovu zgradu za potrebe svoje administracije, obznanila da je za Konak osigurala stogodišnju garanciju, takav dokument nije sačuvan. Slične zgrade, građene u pseudomaurskom stilu, imao je svaki veći administrativni centar, odnosno bivši kadiluci u BiH.


Neophodna je sanacija sjeverne fasade

- Gradnja Konaka završena je 1887. i on nije narušavao postojeći ambijent, a samo godinu kasnije u Gračanici je sagrađena još jedna slična zgrada, u istom stilu, Medresa graditelja Osman-kapetana Gradaščevića. Obje zgrade i danas imaju poseban duh i dušu i na neki način oplemenjuju sredinu u kojoj se nalaze - kaže Omer Hamzić, historičar i istraživač iz ovog kraja.

Gračanički Konak uspješno je izdržao, preživio i nadživio sve dosadašnje vlasti na ovim prostorima. Kotarski predstojnici, sreski poglavari i općinski predsjednici su se smjenjivali, a on je ostao da svojom monumentalnošću i ljepotom prkosi do danas.

- I u Prvom i u Drugom svjetskom ratu ljepota Konaka sačuvana je od rušilačke ruke, ali je tokom agresije na BiH zgrada oštećena - navodi Hamzić.

Stropovi i prozori

Kako vrijeme odmiče, ukazuje se i potreba za sanacijom „šarene zgrade“, posebno fasade na sjevernoj strani, te stropova, prozora i vrata. Ali, s obzirom na to da je riječ o nacionalnom spomeniku, ništa se ne smije raditi na svoju ruku.


Posebni lusteri

Konzervatorsko-restauratorski zahvati mogu se izvoditi uz dopuštenje i uz stroge upute stručnog nadzora. Neke od njih su da na fasadi ne smiju biti postavljeni klima-uređaji, da na stropovima moraju biti postavljeni odgovarajući lusteri. Ali, u Općini Gračanica za ove radove, barem za sada, nema kapaciteta, a u sve se mora uključiti i Državna komisija za zaštitu nacionalnih spomenika.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.