GORAŽDE

Sijerčić: Poginuli branitelji su zaboravljeni, a preživjeli su postali mete za odstrel

Al. B.

4.5.2018

Manifestacijom „Dani otpora“ u Goraždu se obilježava početak agresije na ovaj grad i opsade koja je trajala 1.336 dana. Centralna manifestacija održana je na platou ispred spomen-obilježja „Goražde – grad heroj, svojim braniocima“, gdje su bukete cvijeća položili potpredsjednik FBiH Milan Dunović, predstavnici boračkih udruženja, OSBiH, kantonalne i općinskih vlasti, Patriotskog pokreta te SBB-a i DF-a.  

Na dan kada su s okolnih brda projektili počeli padati na Goražde, nakon što su prethodno pali svi gradovi Podrinja, branitelji su razočarani. 

– Od onog što smo uradili u ratu nismo očekivali ništa osim da se oduže barem porodicama naših poginulih saboraca. Do danas to nije urađeno. Naprotiv, u situaciji smo da ne samo da ne pričamo o odbrani već smo zaboravili i ljude koji su se žrtvovali i pjesme koje su nam pjevali, pa smo doživjeli da u našoj slobodnoj BiH budemo proganjani, da smo ljudi za odstrel, mete lovaca na neke zločince. Od vlasti zahtijevamo da spriječe maltretiranje boraca, jer oni su se učahurili i mnogi smatraju da sami sebe treba da branimo. Ako je tako, neka je na čast onima koji vode državu – kazao je ratni komandant 31. DUB Abduselam Sijerčić.



– Branioci su i danas u situaciji da se bore za svoja prava, ali to je teška borba. Ovakvu BiH nisam zamišljao. Politika nam zaostaje, gleda neke svoje ciljeve, a trebali bi da ostvaruju rezultate koje smo mi planirali dok smo se borili – kaže Salko Omerović, bivši pripadnik 43. drinske brigade. 

Na dan početka napada na Goražde delegacije su obišle i šehidska mezarja, u Kajserija džamiji proučen je tevhid poginulim braniteljima, a organizirana je i izložba ratnih fotografija i naoružanja.

Jutro kad su ptice prestale pjevati

Edin Bičo 4. maja 1992. godine sjeća se po jednom od najljepših jutara, u kojem je utihnulo sve, pa i ptice. A onda je počeo rat.

– Godinama poslije vidim svoje saborce i znam da trebamo uraditi puno više. Žrtva i zločinac se pokušavaju izjednačiti. Bivši pripadnici ARBiH su zapostavljeni. Demobilisani borci su hodajuće bombe jer su na margini društva, ne rade, djeca su im na birou jer nemaju „veze“ da se zaposle. Pozivam sve odgovorne da pomognu tim ljudima, jer do jučer smo bili rame uz rame, pušili cigaru ukrug, a ostavili smo ih u okruženju. Pozivam sve da se vratimo i pružimo im ruku – ističe Bičo.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.