BIH

Najstarija Nevesinjka: Mara u 100. godini plete, a ljekara rijetko posjećuje

Gaćinović: Vrijeme najradije provodi s unucima

Piše: P. M.

4.5.2018

Mara Gaćinović iz sela Lukavca kraj Nevesinja najstarija je stanovnica ove općine, a prije nekoliko dana proslavila je 99. rođendan.

Baka Mara izrodila je sedam sinova, od kojih ima sedam unuka i osmero praunučadi.

Ova vitalna starica kaže da su za njenu dugovječnost najzaslužniji geni, jer je i njena majka živjela 100 godina, ali ističe da je veoma bitna i umjerenost u svemu.

- U životu sam se bavila poljoprivredom i isključivo sam se hranila domaćim proizvodima, a izbjegavala sam konzerve. Zdravlje me, hvala Bogu, dobro služi i ljekaru idem veoma rijetko - kaže Mara, koja još ponešto isplete, a voli pomoći i u kuhinji.

Ova starica vedrog duha najviše se voli šaliti s unucima, a nerijetko im da neki dobar savjet.

- Drago mi je da ljudi danas žive bolje i lakše nogo mi nekad. Sada su sve gospoda, tašnu pod ruku, telefon u ruku i bez obaveza. U moje vrijeme čuvali smo stoku cijeli dan i radili teške poslove na njivi, ali smo uvijek bili veseli i zadovoljni - priča Mara.

Otkriva nam da rado prati i sport, a posebno voli Novaka Đokovića pa zna ustati i u pola noći da gleda njegove mečeve. Vedra i vesela starica novo druženje zakazala za iduću godinu, za svoj 100. rođendan  


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.