BIH

Voljela bih svojim znanjem doprinijeti napretku BiH

Šehović: Mladi mogu postići velike stvari

Al. B.

4.5.2018

Goraždanka Sara Medina Šehović jedna je od učesnica Bh. olimpijade fizičara koja će sutra biti održana u Sarajevu. Učenica Tursko-bosanskog koledža na nedavno održanom takmičenju srednjih škola Federacije BiH osvojila je prvo mjesto u oblasti elektromagnetizma, oscilacija i talasa.  

- Pored odličnog uspjeha iz svih nastavnih predmeta, u srednjoj školi nastavila sam s takmičenjima, a fokusirala sam se na svoj najdraži predmet, fiziku. Takmičenje je podrazumijevalo rješavanje zadataka kroz koje pokažete znanje stečeno tokom školovanja – pojašnjava Sara.

Posljednji uspjesi samo su logičan nastavak priče o djevojčici koja se odmara učeći, učenici generacije Osnovne škole „Mehmedalija Mak Dizdar“ iz Vitkovića i Osnovne muzičke škole „Avdo Smajlović“ iz Goražda te predstavnici BiH na „World Scholars Cupu“ u Barceloni.

Na globalno takmičenje Sara se sa svojim timom plasirala nakon što je na takmičenju školaraca osvojila pet zlatnih i dvije srebrene medalje. Na Olimpijadi projekata BOSEPO s kolegicom Maidom Štulanović osvojila je srebrenu medalju za projekt dobivanja goriva iz plastike.

- Nakon srednje škole planiram upisati Mašinski fakultet. Nisam sigurna hoću li školovanje nastaviti u BiH, ali svakako bih voljela da znanje koje steknem mogu iskoristiti u svrhu napretka naše države. Međutim, situacija je teška, pogotovo za mlade, koji nemaju priliku da se ostvare u onome što žele. A mladi imaju potencijala da postignu velike stvari – poručuje 17-godišnja Šehović.

Brojne nagrade  

Prve nagrade iz fizike, informatike, engleskog i njemačkog jezika, ali i prva mjesta na takmičenju drvenih duvača i međunarodnom takmičenju u Požarevcu rezultati su rada, talenta i posvećenosti mlade Goraždanke. Uz to, Šehović se može pohvaliti i drugim mjestom na Federalnom takmičenju kamernih sastava.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.