BUGOJNO

Prijedlog SBB-a o pružanju podrške generalu Dudakoviću bio neprihvatljiv HDZ-u i SDA

Vijećnici SBB-a inicirali prijedlog podrške generalu Dudakoviću

Az. M.

4.5.2018

Prijedlog zaključka predsjednika Kluba vijećnika SBB-a Đemala Bilanovića da se Općinsko vijeće Bugojno izjasni o pružanju podrške ratnom generalu Armije Republike Bosne i Hercegovine Atifu Dudakoviću, koji je prije nekoliko dana uhapšen od pripadnika Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), bio je razlogom prekida 11. redovne sjednice bugojanskog općinskog parlamenta. Naime, načelnik općine Hasan Ajkunić je povukao svih devet predloženih tačaka dnevnog reda i na taj način sjednica je prekinuta.   

O ovom zaključku se u prvom momentu glasalo i zaključak je dobio 16 glasova prisutnih vijećnika. Nakon toga se za riječ javio vijećnik Koalicije hrvatskih stranaka HDZ BiH - HDZ 1990 Miroslav Zelić, koji je osporavao opravdanost davanja spomenute podrške generalu Dudakoviću, zaprijetivši da će, ukoliko se bude glasalo o ovom zaključku, vijećnici Koalicije hrvatskih stranaka HDZ BiH - HDZ 1990 napustiti sjednicu. Pauzu je potom zatražio predsjedavajući OV Igor Vrljić (HDZ BiH), a nakon pauze načelnik Ajkunić je povukao sve tačke dnevnog reda sa sjednice, želeći, kako je istakao, zaustaviti daljnju polarizaciju na pitanjima iz proteklog rata te tako spriječiti narušavanje ukupne pozitivne atmosfere, koja u Vijeću postoji već izvjesno vrijeme.

- Ovo je još jedan pokazatelj u kakvom se ''zagrljaju'' nalaze SDA i HDZ. Sramotno je da je SDA, kao najbrojniji klub u OV, potpao pod pritisak HDZ-a i praktično odbio ostati pri svom stavu prilikom glasanja kada je za ovaj zaključak glasalo 16 vijećnika. Ovo je Vijeće i ranije davalo različite podrške i ništa nije bilo sporno, a sada na pitanju koje je veoma značajno za sve Bošnjake u BiH ostaju nijemi, mada za sebe vole kazati kako su glavni zaštitnici interesa Bošnjaka u BiH. Užas – riječi su predsjednika Kluba SBB-a u OV Bugojno Đemala Bilanovića.


Đemal Bilanović, predsjednik Kluba SBB-a u OV Bugojno

Interesantno je da vijećnici u uvodu sjednice nisu prihvatili ni zapisnik s posljednje sjednice OV. Na sadržaj zapisnika primjedbe su imali iz Kluba SBB-a. Naveli su kako nedostaje mnogo materijala koji govori o aktivnostima ovog kluba u OV. 

Nezadovoljan dijelom sadržaja ovog zapisnika bio je i vijećnik SDA Naim Basara, a poslije dugotrajne rasprave prilikom glasanja zapisnik nije usvojen. 

Za njegovo usvajanje od 21 prisutnog vijećnika 11 je glasalo za, jedan vijećnik je bio suzdržan, dok se ostali vijećnici nisu ni izjašnjavali, odnosno glasali.   

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.