BIH

Čavka: Povratnici olovkom na izborima ispisuju vlastitu budućnost

Avaz.ba

5.5.2018

Potpredsjednik Saveza za bolju budućnost BiH i šef Kluba Koalicije Domovina u Narodnoj skupštini RS Admir Čavka rekao je da povratnici konačno moraju "podvući crtu", i to dvije decenije nakon što su počeli da se vraćaju na svoja ognjišta u manjem bh. entitetu.

- Povratnici koji žive u RS moraju da pogledaju jedni drugima u oči. Povratnika je bilo mnogo više prije 18 godina. Bilo ih je mnogo više i prije četiri godine. Politika „freza i plastenika“ dovela je povratnike na rub opstanka. Mnogi predstavnici Bošnjaka nikada se nisu uistinu vratili kućama. Njihova djeca ne idu u škole u RS, a oni ne dijele svakodnevne probleme s kojima se mi svakodnevno susrećemo - kazao je Čavka.

Nacionalističke oligarhije, dodao je on, svoje ciljeve žele da dovrše kroz krize kao što je ustavna i koja traje od kraja rata. Čavka smatra da to predstavlja stanje utišanog ili zarobljenog rata i dodaje da su zato u BiH neophodne nove politike.

- To možemo dobiti samo potpunom promjenom političke filozofije i promjenom ideje vjere, bošnjaštva i ekonomije. To možemo uraditi olovkom na izborima i to je ujedno i najbolji način kako da promijenimo politiku opće prakse. Povratnici moraju biti direktno uključeni u rad institucija manjeg bh. entiteta. Oni moraju postati faktor koji će direktno odlučivati o vlastitoj sudbini - poručio je Čavka.

Ističe da je svim povratnicima u RS jasno da bez promjena nema ni njihove budućnosti. Odnos zvaničnog Sarajeva prema povratnicima jasno i decidno govori o brizi bošnjačkih predstavnika prema vlastitom narodu.

- Nedostatak državničkog pristupa zvanične politike Sarajeva koja je preko leđa povratnika provodila raznorazne vratolomije s povratničkim korpusom dovela nas u stanje da svaki dan kompletne porodice napuštaju svoje kuće.

Naša vizija cjelovite, moderne i sekularne BiH zasniva se na prosperitetu, NATO i EU putu, snažnoj ekonomiji, visokoj stopi zaposlenosti, jednakim šansama i socijalnoj pravednosti - rekao je Čavka.

Lični interesi političara koji predstavljaju Bošnjake u RS pocijepali su Bošnjake na nekoliko blokova. Čavka dodaje da SBB BiH nikada nije uvjetovao grupisanje bošnjačkog korpusa u RS nikakvim funkcijama.

- Fahrudin Radončić je kao pravi državnik podržao svako okupljanje probosanske ideje u manjem bh. entitetu. Ličnim sredstvima od po 500 KM mjesečno trenutno stipendira 20 studenata u Srebrenici. To su matrice na kojima se mora graditi budućnost povratnika, odnosno države BiH - zaključio je Čavka.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.