BIH

Dodik: Umjesto da se okrene tajnom naoružavanju u FBiH, Incko će izmišljati priče u UN-u

Srna

5.5.2018

Predsjednik manjeg bh. entiteta Milorad Dodik očekuje da će visoki predstavnik u BiH Valentin Incko (Inzko) na sjednici Vijeća sigurnosti UN-a početkom sljedeće sedmice iznijeti netačne informacije i optužiti RS za stanje u BiH, a trebalo bi da se bavi pitanjem tajnog naoružavanja koje vrše u Federaciji BiH.

- Incko će opet izmišljati priče i dostavljati netačne podatke umjesto da se okrenuo pitanju tajnog naoružavanja koje vrše u FBiH. Izjave lidera SDA Bakira Izetbegovića i premijera FBiH Fadila Novalića u tom pogledu su nedvosmisleno jasne i upućuju na to da se oni naoružavaju i tajno skladište oružje - rekao je Dodik novinarima u Banjoj Luci nakon sastanka s premijerkom RS Željkom Cvijanović, ministrima u Vladi i srpskim predstavnicima u institucijama BiH.

Dodik je podsjetio da je zahtjev RS bio da entitetske vlade naprave zajedničku komisiju da bi se utvrdila istina o ovom pitanju te da je Republika Srpska spremna da ta komisija pregleda sve lokacije u RS, ali da za takvo nešto nema reakcije.

- Prije neki dan sam ponovo rekao da smo spremni da to čak bude i međunarodna komisija koja će uključivati i Srbiju i Rusiju, da to mogu biti zemlje EU, pa čak i SAD s lokalnim predstavnicima, ali ni na to nema odgovora - rekao je Dodik.

Predsjednik RS je naglasio da je, prema dostupnim medijskim izvještajima, jasno da Incko o tome ništa neće govoriti u svom izvještaju Vijeću sigurnosti UN-u te da on "pokušava da ponovo svu ljagu i laž plasira prema Republici Srpskoj".

Dodik je rekao da Republika Srpska nije učesnik ni u kakvim razgovorima u vezi s Izbornim zakonom BiH.

- Namjerno je neko ko to kreira izbjegao učešće predstavnika političkih partija iz Republike Srpske, jer se navodno nas ne tiče pitanje u vezi s konstitutivnošću naroda u FBiH - kazao je Dodik.

Predsjednik RS ističe da se sastanci o izmjenama Izbornog zakona BiH održavaju u formatu dva ambasadora - SAD i EU, s predstavnicima političkih partija iz FBiH, iako je za pitanje Doma naroda FBiH, koje je jedno od ključnih, zainteresirana i Republika Srpska.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.