INVESTICIJE

Uz suze radosnice počela probna proizvodnja ferolegura u jajačkom "Steelminu"

S. MUHIĆ

5.5.2018

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz

Foto: S. Muhić

Jajačka kompanija „Steelmin", nakon nekoliko godina istrajne borbe s kompliciranim bh. sistemom, jučer je svečano pokrenula probnu proizvodnju. A, sve je krenulo kada su investitori iz Velike Britanije u kupovinu i remont novih peći nekadašnjeg giganta „Elektrobosne" uložili više od 32 miliona KM.

Prvu vatru u peći koja će proizvoditi ferolegure, kako saznaje portal „Avaz.ba“, upalio je direktor „Steelmin BH“ Dževad Delić, koji je skoro u suzama radnicima održao i vrlo emotivan govor, poručivši im da je firma njihova i da sada imaju gdje raditi i penziju zaraditi.

Trenutno je zaposleno oko 150 radnika, a kada u pogon budu stavljeni svi kapaciteti, posao će dobiti više od 300 radnika što će biti veliki stimulans za jajačku i bh. privredu.

Također, i u Gornjem Vakufu posao će dobiti 50 radnika, koji će raditi na pripremanju kvarca i sirovina neophodnih za proizvodnju u Jajcu.

Kako je i poznato, „Steelmin" će proizvoditi ferolegure, vrlo tražen i cijenjen proizvod, koji će plasirati željezarama u Italiji, Austriji i Njemačkoj, te Americi i Aziji. Prema riječima Delića, ciljani kupci su svjetski priznate kompanije „ArcelorMittal", „Riva", „ThydssenKrupp", „Beltrame", „Duferco", koje su već iskazale interesiranje za proizvode koji se koriste za ojačavanje i poboljšanje kvaliteta proizvoda od željeza i čelika.

Iz „Steelmina BH" ističu da će nastaviti raditi kvalitetno, kao i nekadašnja „Elektrobosna", čiji proizvodi su poznat i priznat brend u svijetu.

Inače, Agencija za unapređenje stranih investicija u BiH (FIPA) među 13 najznačajnijih investitora u BiH nedavno je uvrstila i jajačku kompaniju „Steelmin".


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.