POPLAVE

Maglaj: Proglašeno stanje prirodne nesreće, nekoliko sela odsječeno od ostatka općine

N. Bradarić

Piše: N. Br.

6.5.2018

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+1

Štab Civilne zaštite općine Maglaj donio je na sjednici odluku o proglašenju stanja prirodne nesreće na dijelu općine, i to na području Maglaj grada, Starog grada, Omerdinog polja, Jablanice, Bijele Ploče, Gornjeg i Donjeg Rakovca, Moševca, Ravne i Oruča.

Kako je saopćeno iz Operativnog centra Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ), rijeka Jablanica je nakon izlijevanja blokirala odvijanje saobraćaja na regionalnom putu Doboj - Maglaj te je saobraćaj u potpunosti blokiran.

Rijeka Jablanica polako se vraća u korito i ostavlja pustoš iza sebe i nove probleme za mještane Bijele Ploče i Jablanice. Prema prvim procjenama, poplavljeno je više od 50 kuća i pomoćnih objekata, a stradalo je i više mostova. Mještani Bijele Ploče ostali su i bez vode, a u prekidu su i telefonske veze. Mještani smatraju da je jedan od uzroka plavljenja ovog područja i brana na rijeci Jablanici.

Rijeka Bistrica odnijela je dio puta i oštetila most, tako da su sela Ravna i Oruče potpuno odsječena od ostatka općine. Jedina komunikacija mještanima ovih sela je put preko Moševca, koji je i sam oštećen usljed padavina. 

Kako su naglasili, već su nekoliko puta od nadležnih tražili njeno uklanjanje, a da će nakon posljednje katastrofe biti i odlučniji. U gotovo svim naseljima kanali, najčešće neočišćeni, nisu mogli da prime sve oborinske vode, što je, također, uzrokovalo plavljenje. Nabujali potok Ušinac u Starom gradu nosio je sve pred sobom, zemlju, kamenje, drveće, smeće do regionalnog puta Maglaj – Doboj.

Nanosi su stvorili velike probleme u odvijanju saobraćaja, a na terenu su bili angažirani radnici i mehanizacija firme „Hajdić“ da bi se nanosi uklonili i saobraćaj normalizirao.

Na terenu su pripadnici Civilne zaštite, Policijske stanice Maglaj, Profesionalne vatrogasne jedinice Maglaj koji su angažirani na ispumpavanju vode iz poplavljenih objekata te radnici i mehanizacija Komunalnog društva ''Maglaj'' koji, također, pomažu u otklanjanju šteta, posebno na sjevernom i južnom ulazu u grad, gdje su podvožnjaci ponovo bili pod vodom.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.