BIH

Je li bivša članica DF-a prethodno nudila mandat SDP-u i SDA

Avaz.ba

6.5.2018

Demokratska fronta (DF) objavila je danas u saopćenju da je u posjedu mailova razmijenjenih između bivše članice DF-a Amre Haračić i predsjednika Pokreta demokratske akcije (PDA) Mirsada Kukića (bivši SDA-ovac) te između Haračić i predsjednika Kantonalnog odbora Socijaldemokratske partije (SDP) Tuzlanskog kantona Envera Bijedića. 

U saopćenju se navodi da je Haračić u julu 2017. godine ponudila svoj mandat zastupnice u Zastupničkom domu Federalnog parlamenta na raspolaganje Kukiću, a u januaru ove godine, kada je bila članica Nadzornog odbora DF-a, Bijedića je informirala da je postupila prema njegovim instrukcijama te da će do izbora ona "uraditi svoj dio posla".

U DF-u zbog toga ocjenjuju neprihvatljivim da kantonalno rukovodstvo SDP-a nameće DF-u odgovornost za ugrožavanje zajedničkog djelovanja na predstojećim izborima, a "istovremeno mjesecima paralelno radi na vrbovanju DF-ovih zastupnika i funkcionera za izvršenje zadataka opstruiranja rada organa DF-a".

Najavili su da ostale materijale koji se tiču ovog pitanja, ali i drugih slučajeva, osoba i situacija neće objavljivati, izrazivši nadu da će "čestiti dio članstva SDP-a prepoznati nivo manipulacije idejom i poštenim dijelom članstva ove organizacije u režiji beskrupuloznih pojedinaca".

- Ovakvo djelovanje neodgovornih pojedinaca i otuđenih centara moći unutar SDP-a itekako ide naruku političkim opcijama koje otvoreno ili prikriveno rade na podjeli zemlje na nominalno etničke, a stvarno interesno-partijske zone - navodi se u saopćenju DF-a.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.